Az ülő ember: Hogyan akadályozza meg a gamer szék a görnyedést ülés közben

Az ülő ember: Hogyan akadályozza meg a gamer szék a görnyedést ülés közben

Az ember eddig mindig mozgásban volt: amikor mamutokra vadászott, amikor piramisokat épített, amikor elkezdte művelni a földeket. Az emberek számára az ülés természetellenes tevékenység. Mégis, vajon akad közöttünk olyan, aki nem csinálja minden nap? A legtöbb munkahelyen az ülés az egyik fő feladatunk - naponta több mint 8 órát töltünk el vele. Csupán egy század is elég volt ahhoz, hogy ülő emberré váljunk. A száz évvel ezelőtti mozgásmennyiséget kétharmadával csökkentettük. De vajon veszélyes lehet egészségünkre a hosszú távú ülés? Vannak olyan székek, amelyek segíthetnek testünknek fenntartani a megfelelő ülőhelyzetet? És mégis milyen egészségügyi előnyöket nyújt a gamer szék?

Irodai/gamer fotel, fekete/fehér/bézs, OZGE NEW Irodai/gamer fotel OZGE NEW

Mit okoz a hosszútávú ülés?

A testmozgás hiánya és a hosszú távú ülés - amely az egyes irodai pozíciókon dolgozók munkaidejének abszolút többsége - nem "csak" görnyedést okozhat. Bár ez a helytelen ülőhelyzet egyik első tünete, az egészségügyi kockázat ettől a ponttól méginkább növekszik. A leggyakoribb probléma a krónikus hátfájás, a statisztikák szerint az irodai pozíciókon dolgozó emberek 80%-a szenved ebben a problémában.

A hátfájást azonban nem tudjuk egy sima fájdalomcsillapítóval megszüntetni, és a munkán kívül is megkeseríti az éltünket. A betegszabadságok harmadát ez a probléma okozza. A krónikus hátfájás azonban nem egy sima influenza, amelyet egy hét alatt legyőzünk. Az irodai dolgozók hetekig, általában 5–6 hétig is betegszabadságra kényszerülnek miatta.

Irodai/gamer fotel lábtartóval, fekete/kék, TARUN Irodai/gamer fotel lábtartóval TARUN

Hosszú távú és főként helytelen ülés esetén csak idő kérdése, hogy más egészségügyi problémák is megjelenjenek. Munka közben gyakran előrehajolunk a monitorhoz, olyan helyzetbe, amely a nyaki gerinc fájdalmához vezet. A hosszú távú ülés megnöveli a visszerek kockázatát, elsorvadhatnak a csigolyák közti porckorongok, a problémák pedig a merev csípőízületeket is érinthetik, valamint a gerincferdülés, az elhízás, és a porckorongsérv sem kivétel.

Ezenkívül, ha rosszul ülünk, a légzésünk is megváltozik - kevesebb oxigént szívunk a tüdőnkbe, amelyet aztán az agy hiányol, és ez gyengébb koncentrációt eredményez. A helytelen üléstől tehát "nemcsak" púp nő a hátunkon, hanem számos egészségügyi kockázatot is jelent. Hogyan küzdjünk ellene?

Irodai szék/szobabicikli, fehér, BIKE Irodai szék/szobabicikli BIKE

 

Miben különbözik a gamer szék az irodai széktől


Naponta legalább 200 impulzusra van szükségük ahhoz, hogy izmaink ne sorvadjanak el és képesek legyenek megőrizni a test megfelelő helyzetét. Ezért fontos, hogy elegendő testmozgással segítsük őket: óránként mozogjon egy kicsit, rohanjon fel a lépcsőn, végezzen el néhány guggolást, vagy használja a szobabicikli stílusú irodai székét. Bár a mozgás rendkívül fontos, nem szabad alábecsülnünk azt sem, hogy min ülünk.

Egyre gyakoribb - otthon és az irodákban egyaránt-, hogy a számítógépnél használt hagyományos irodai székeket felváltják a gamer székek. Ez csak egy új trend, vagy egy gamer szék valóban segít a megfelelő ülésben? Erre a kérdésre a legjobb választ a székek közötti különbségek mutatják. Tehát mitől más egy gamer szék?

Irodai/gamer szék, rózsaszín/fehér, PINKY Irodai/gamer szék PINKY

A hagyományos irodai szék magára hagyja a gerincet a gravitáció elleni küzdelemben: így a gerincnek a vállakat, a mellkast és a fejet is megfelelő helyzetben kell tartania. A gamer széket azonban kifejezetten szórakozáshoz / számítógépes munkához tervezték, így ezeknek a kritikus pontoknak kiváló támogatást nyújtják. Annak érdekében, hogy elkerülje a görnyedést, a gamer székek ergonomikus formával vannak ellátva, és néhány egyéb csodás funkcióval is rendelkeznek. Állítható ülésmagasság, speciális fejtámla, állítható nyakpárna, válltámasz, ágyéki párna, állítható magasságú kartámaszok, a dőlésszög beállításának lehetősége a tevékenységhez illően (90° szög a munkához és aktív tevékenységekhez, 110° filmolvasáshoz és filmnézéshez, 135° pihenéshez), valamint kihúzható lábazat.

A formáknak, a párnáknak és az ergonómiai kialakításnak köszönhetően gerincének többé már nem kell a gravitációval küzdenie. A gamer szék megteszi ezt Ön helyett, és minden kritikus testrészt segít megtámasztani - fej, nyak, váll, ágyéki terület. Ennek köszönhetően a gerinc nincs túlterhelve, ugyanakkor a szék segít a testet a megfelelő ülőhelyzetben tartani. Ezenkívül a gamer szék tökéletesen testreszabható: ha mindent az igényeinek és a test paramétereinek megfelelően állít be, akkor olyan, mintha egy egyedi széket használn


A gamer szék előnyei az emberi test számára

Azon gondolkodik, hogy habár a gamer szék megadja a testnek a szükséges támogatást, ez mégis hogyan befolyásolja az egészségét? Amikor egy olyan ember ül először a gamer székbe, akinek rossz a testtartása, kényelmetlennek fogja érezni - csakúgy, mint az első jóga órán, amikor az oktató megpróbál segíteni természetes helyzetbe állítani a testet. Egy ideig eltart, míg az ember megszokja, de az egészségügyi előnyök hamar megmutatkoznak.

A lényeg a helyes testtartás, amelyet sikerül elérnie, ha gamer széket használ. Ha a gerinc, a nyak, a mellkas, a fej, és a vállak a megfelelő helyzetbe kerülnek, akkor más pozitívumok is megjelennek. Például ismét több oxigén jut a tüdejébe, ami javítja az agy aktivitását, valamint a munkára vagy a játékra való összpontosítást. A speciális háttámlának köszönhetően a fej is megfelelő szögben lesz elhelyezve. Ettől kevésbé lesz fáradt és a szeme sem fog annyira elfáradni. A kihúzható lábtartó jobb véráramlást biztosít a lábának, ami csökkenti a visszerek kockázatát.

Irodai/gamer szék RGB háttérvilágítással, fekete/fehér/színes minta, ZOPA Irodai/gamer szék RGB háttérvilágítással ZOPA

 

A gamer szék nem gyógymód a rossz testtartással és a krónikus hátfájással járó problémákra. Ha azonban mellette odafigyel az elegendő testmozgásra és arra, hogy hogyan ül és mi mindent tehet a saját testéért, akkor az üléstől többé nem fogja kimerültnek érezni magát. És ami a legfontosabb: megszabadul azoktól a rossz szokásoktól, amelyek a test elváltozását okozhatják, ha hagyományos széket használ.

Szeretné elkerülni a helytelen ülést és a hátfájást? Vessen egy pillantást a kínálatunkban található gamer székekre, és tegyen egy lépést az egészségesebb élet felé.