Az időzítés kulcsfontosságú: Mikor a legjobb felújítani a konyhát?

Az időzítés kulcsfontosságú: Mikor a legjobb felújítani a konyhát?

A konyha felújítása nehéz és összetett folyamat lehet. Nem csak pénz kell hozzá, hanem idő és türelem is. Ha a konyhája felújítását fontolgatja, biztosan szeretné azt is tudni, hogy mikor a legjobb ebbe belevágni. Íme néhány szempont, amelyeket figyelembe kell venni, ha azon gondolkodik, hogy mikor van a legjobb idő a konyha átalakítására.
 

Ipari stílusú konyha Tálalókocsi SANDRO

 

Tervezze meg a tervezést

Ha a megfelelő időpontot keresi a konyhája felújítására, először át kell gondolnia, hogy időbelileg mikor felel meg Önnek a tervezés, az építési munkálatok és a berendezés. Mivel a konyhában általában sok időt töltünk, elegendő időt kell szánnunk egy részletes terv kidolgozására is.

Ne becsülje alá a tervezést, és gondolja át alaposan a saját preferenciáit. Manapság már a legtöbben nem csak ételkészítésre használják a konyhát, hanem baráti és családi összejövetelekre is. Tervezéskor összpontosítson a funkcionalitásra, a hatékonyságra és az esztétikai elemekre, amelyek kényelmesebbé és minőségibbé teszik a konyháját. Ilyenek  például az ízléses szekrények, polcok és a hozzájuk passzoló lakáskiegészítők.

 

Fehér romantikus konyha ROYAL elemes konyhabútor

 

A felújítás ára

A konyha felújításához több százezer forintra van szükség. Ez az összeg nagyjából 1 200 000 és 4 millió forint között mozog. A kiadások teljes összege attól függ, hogy min változtat, hogy lakásban vagy házban él-e, illetve, hogy milyen igényei vannak. Végül, de nem utolsósorban az aktuális anyagárak vagy szezonális kedvezmények is beleszámítanak a végső árba. Ezért egy időre jól be kell osztania a kiadásait, és meg kell találnia azt az időpontot, amikor az Ön számára legelőnyösebb a felújítás, anyagi oldalról is.

 

Fehér étkező szett asztallal, székekkel és komóddal Konyhabútorok és étkezők

 

Mikor nem túl elfoglalt

Az egyik dolog, amit a konyha átalakítása során figyelembe kell venni, hogy mennyire vagyunk képesek kezelni a stresszt és a káoszt. A konyha felújítására tehát az az időszak a legalkalmasabb, amikor elég ideje és türelme van a munka előkészítéséhez és elvégzéséhez. Ha tudja, hogy néhány hónapon belül egy új projekt várja a munkahelyén, akkor ezt az időszakot húzza ki a listáról.

Milyen legyen a konyhabútor? A konyhai szekrénysor a konyha fő eleme. A konyhai szekrény kiválasztásakor összpontosítson a kiváló minőségű anyagokra, amelyek ellenállnak a hőnek és a nedvességnek. Ha van elég helye, egy étkezőasztalt vagy egy bárpultot is elhelyezhet a helyiségben, amelyek kényelmes felületet kínálnak az ételek elkészítéséhez.

 

Egy nő ül egy fekete bárszéken a konyhában egy pohár borral a kezében Bárszék LAHELA

 

Fontos az időjárás

Egy másik tényező, amelyet figyelembe kell venni, az évszak. Nyáron kellemes lehet a friss levegőn tartózkodni és kihasználni a hosszabb nappalokat, télen viszont a hőmérséklet és a fény hiánya korlátozza a munkakörnyezetet. Ezenkívül télen bizonyos anyagok, például a vakolat, túl sokáig száradnak. A tavasz is ideális időszak, amikor kellemes a hőmérséklet,  ugyanakkor van időnk mindent kitakarítani még a nyári vakáció előtt.

Nagy fehér konyhabútor provence-i stílusban PROVANCE elemes konyhabútor

 

Családi összejövetel az új konyhában

Ha a konyha felújítását tervezi, szüksége lesz hozzá egy étkezőasztalra vagy étkezőszékekre is. Az ilyen változtatásra a legalkalmasabb idő egy családi, baráti összejövetel előtt, hogy biztosítsa, hogy például karácsonykor tényleg minden elférjen az étkezőasztalnál.

 

Ünnepi asztalteríték porcelán étkészlettel GARIDA TYP 2, étkészlet, 57 db-os szett, porcelán

 

Amikor sütni és főzni kell

Természetesen a felújítást ne a családi ünnepségek időszakára tervezzük. Gondolja át az ünnepi főzéssel vagy sütéssel kapcsolatos terveit is. Még akkor is, ha nem az Ön otthonában lesz az ünnepség, megeshet, hogy valakinek a közelben születésnapja van, és egy saját készítésű tortával szeretné meglepni.

Milyen legyen az étkezőasztal és a székek? Az étkezőasztal és a székek olyan további elemek, amelyek kiválasztására fontos odafigyelni. Az étkezőasztal legyen elég nagy a családja és a vendégei számára, ugyanakkor készüljön minőségi anyagból, amely ellenáll a sérüléseknek és a nedvességnek. A székeknek kényelmesnek kell lenniük, hogy jól érezze magát rajtuk étkezés közben.

 

Egy nő tésztát készít sütéshez a konyhai robotgépben MACEJKO, konyhai robotgép

 

Nem létezik tökéletes idő

A változásnak bármikor itt lehet az ideje. Nyugodtan belevághat akár most is, ha úgy dönt. Feltétlenül vegye figyelembe a fent leírt szempontokat, de maradjon reális, hiszen nem tud mindent befolyásolni, és ha az átalakítás ideális időpontjára vár, az nem fog eljönni. Mindig lesz valami, ami figyelmet, energiát vagy pénzt fog igényelni. Az utolsó tanácsunk tehát a következő: Legyen hajlandó lemondani valamiről az új konyhája érdekében. Legyen szó egy családi ünnepségről, egy nyári vakációról vagy a szabadidejéről, amelyet tervezéssel fog tölteni. Hagyja, hogy a preferenciái irányítsák.

 

Fából készült asztal és székek egy fehér konyhában Étkezőgarnitúra 1+6, GRID NEW

 

Ha úgy dönt, hogy felújítja a konyháját, ne feledje, hogy ez a változás jelentősen befolyásolhatja otthona általános megjelenését és hangulatát. Kérjen tanácsot szakemberektől, hogy konyhája minden műszaki követelménynek megfeleljen. A megfelelő tervezés és a megfelelő időzítés biztosíthatja, hogy az új konyha ne csak az ételkészítés, hanem a családi összejövetelek és a kikapcsolódás helyszíne is legyen.