Az első baba érkezése: Mikor kezdjük a gyerekszoba berendezését?

Az első baba érkezése: Mikor kezdjük a gyerekszoba berendezését?

Az elsőszülött érkezése nagy esemény. Egy esemény, amely az egész házat és főleg az egész életünket fenekestül felforgatja. A kezdeti hatalmas örömtől a szülők gyakran a gyakorlati kérdésekre térnek át: mire lesz szüksége, hol fog aludni, hol fog játszani? Ezért a gyerekszoba és annak berendezése az egyik prioritás. Mikor kezdjük el a gyermek új birodalmának berendezését? És mi nem hiányozhat a szobából?

Az első baba érkezése

 

Mikor kezdjük el berendezni a gyerekszobát

Az első napokban és hónapokban a babának főként az anya jelenlétére lesz szüksége. Az újszülött életének első szakaszát általában szülei mellett tölti a hálószobában – akár a franciaágyon, akár a bölcsőben. Az új világ felfedezésére még kicsit várnia kell, amíg a mozgás terén ügyesebb lesz, körülbelül 6 hónapot.

Az első hónap azonban megterhelőbb az újdonsült szülők számára: kezdenek hozzászokni az új szerepkörhöz, hirtelen sokkal kevesebb az idejük és sokkal több a felelősség. Bár a gyerek a saját szobája előnyeit csak később, mondjuk egy év múlva fogja teljesen kihasználni, jó, ha már a várandósság alatt elkezdik a gyerekszoba előkészítését. Hiszen a szülőknek addig van elég idejük rá, amíg csak ketten vannak. 

 

Az első baba érkezése

 

Mi nem hiányozhat az első gyerekszobából

Az első évben a baba főként a mozgáskészségeit fejleszti, mégpedig a talajon. Jót tesz a fejlődésnek, ha a gyerek többfajta felületen is próbálgathatja a kúszást. A gyermek vázizomrendszere értékelni fogja, ha a gyerekszobában például úszó padló vagy parketta van, valamint egy gyerekszőnyeg vagy alátét.

És mi a helyzet az ággyal? Az első évben a baba többnyire a szülőkkel alszik a hálószobában, de a gyerekszobát hosszabb távra rendezzük be. Ezért ne féljen egy nagyobb, lehetőleg kihúzhatós ágyat választani: valószínűleg először a gyermekkel együtt alszanak majd rajta. Legyen tehát megfelelően kényelmes. A pótággyal ellátott GLAMIS ágy remek választás. A kihúzhatós rész növeli az ágy területét is, így kisebb az esélye, hogy a gyerek leesik. Ennek ellenére az ágy szélét letakarhatja például párnákkal.

 

Az első baba érkezése

 

A ruha tároló komód is magától értetődő. Az első években a gyereknek nincs annyi ruhája, így a nagy ruhásszekrény vásárlását elhalaszthatja tizenéves koráig, amikor is a divat központi szerepet játszik majd fia vagy lánya életében. A SVEND komód játékos dizájnjával és négy tágas fiókjával például tökéletes választás egy babaszobába.

 

Az első baba érkezése

 

A gyermek már az első évben olyan játékokkal ismerkedik meg, amelyek fejlesztik a finom- és nagymotorikus képességeit, érzékszerveit és önálló gondolkodását. Minden gyerekszobában szükség van ezért egy praktikus polcra vagy rendszerezőre, ami segít rendben tartani a szobát. Kedvelt változat például a játékos illusztrációkkal díszített nyitott DARLING polc, amelyről a gyerek maga is leveheti a játékokat.

 

Az első baba érkezése

 

Amikor a gyermek felnő - és sokkal gyorsabb lesz, mint amilyennek látszik, akkor értékelni fogja egy saját asztal előnyeit. Ott tud rajzolni, olvasni, művészkedni, de akár duzzogni is. A növekvő gyermekbútorok ideális megoldást kínálnak a szék és az asztal magasságának beállítására. Amikor a gyerek kinövi, egyszerűen megváltoztathatja a méreteit. A LERAN növekvő íróasztal és szék 3-12 éves gyermekek számára alkalmas.
Ez az alap, amelyeknek köszönhetően a gyerek szeretni fogja a saját szobáját.

 

Gyerekszoba kategóriánkban még több bútort, széket, asztalt, ágyat és kiegészítőt talál a legkisebbek számára.