Az ablak alá vagy az ajtóval szemben? Még az ágy elhelyezésének is megvannak a maga szabályai

Az ablak alá vagy az ajtóval szemben? Még az ágy elhelyezésének is megvannak a maga szabályai

Hová rakjuk az ágyat? Talán mindannyian feltettük magunknak ezt a kérdést a hálószoba berendezésekor. Egyesek ezt, mások azt tanácsolják. Számos elmélet és ajánlás létezik ezzel a kérdéssel kapcsolatban. A Feng Shui tanításai is mondanak valamit róla, és sok igazság rejtőzik nagyanyáink bölcsességében. Ha Ön is ezzel a dilemmával néz szembe, talán az alábbi tippek segítenek helyes döntést hozni.

 

1. ajánlás: Helyezze az ágy fejtámláját a fő falhoz

Ez azonban nem mindig a legjobb megoldás, mivel ez függ a hálószoba és a szomszédos szobák elrendezésétől. A Feng Shui tanítása, amely a térbeli kapcsolatokat a chi életenergia áramlásával összefüggésben veszi figyelembe, azt is kimondja, hogy az ágyat a szoba domináns fala felé kell tolni. Figyelmeztet azonban a szennyvíz-, víz- vagy gázcsövek áthaladására ezen a falon. A magyarázat az élet és a munka sikerének szimbolikus "leöblítésében" rejlik. Még azok is, akik nem követik a Feng Shui tanításait, azt mondják, hogy amikor úgy alszanak, hogy a fejük a csövek közelében van, nyugtalanító zajok zavarják az alvásukat.

A belsőépítészek azt mondják, hogy az ágy elhelyezése a hálószoba méretétől függ. Ha az alaprajz négyzet alakú, akkor a legjobb, ha az ágyat a központi tengelyre helyezi. Ha a hálószobája téglalap alakú, akkor a legjobb, ha a teret zónákra osztja. Az egyik zónában legyen az ágy, a másik oldalon pedig a pihenősarok egy fotellel.

Ha a hálószobája meglehetősen tágas, helyezze az ágyat úgy, hogy az szabadon álljon. Az ágy ilyen elhelyezése segíthet a nagy terek ürességének, illetve a bútorhiány leküzdésében.

 

2. ajánlás: Az ágyból rá kell látni a hálószoba ajtajára

A Feng shui azt is javasolja, hogy ne legyen az egész ágy látható, amikor kinyitjuk az ajtót. Az emberek természetesen szeretnének biztonságos helyen aludni. Ez tudat alatt arra késztet bennünket, hogy biztonságos távolságot tartsunk a „veszélyes” tárgyaktól, például az ajtóktól és ablakoktól.

Pszichológiai szempontból fontos, hogy az ágy a lehető legtávolabb legyen az ajtótól, miközben fontos, hogy az ajtót közvetlenül az ágyból is látni lehessen. Ha azonban van ablak a szobában, akkor egyszerre kell látni az ajtót és az ablakot. További előnye ennek az elrendezésnek, hogy a folyosóról a nyitott ajtón át áramló fény senkit sem ébreszt majd fel.
 

Berendezett hálószoba fabútorokkal és franciaággyal kékesbarna paplanokkal és párnákkal

 

3. ajánlás: Nem szabad úgy aludni, hogy a lába az ajtó felé néz

Ez azonban nem vonatkozik minden ajtóra, például a szekrényajtókra. Ennél az ajánlásnál a Feng Shui a szoba bejárati ajtajára utal. A Feng shui azt is tanácsolja, hogy ne helyezzen tükröt az ággyal szemben, vagy ne helyezze az ágyat a csillár és a mennyezeti gerendák alá, illetve két ajtó közé. Számos más, különböző kultúrákban gyökerező oka is van annak, hogy bizonyos helyeken miért tartják rossznak azt, ha az ajtó felé néző lábbal alszunk. Az egyik példa pl. egy iszlám hagyomány, amely szerint az ajtóhoz támasztott lábbal aludni olyan, mintha valakivel, különösen egy idős emberrel szemben állna a lábával, ami durvaságnak számít. Oroszországban és Kelet-Európában inkább átlósan helyezik el az ágyat. Itt az a szokás, hogy a halottat koporsóban viszik el a lakhelyéről, miközben a halott lábbal előre fekszik.

Néha azonban aligha tudjuk befolyásolni, hogy hol helyezzük el az ágyat. Ha keskeny a hálószobája, gyakran az egyetlen megoldás, ha az ágyat közvetlenül az ajtóval szemben helyezi el.

 

4. ajánlás: Helyezze el az ágyat az égtájak szerint

Valójában azonban nincs olyan ajánlás, amelyben minden ember egyetértene. A japán hagyomány azt mondja, hogy bármilyen irányban aludhatsz, kivéve, ha a fejed észak felé néz, mivel ez rossz előjelnek számít. Mostanában azonban azt mondják, hogy amennyiben a fejünk észak felé néz alvás közben, a geomágneses hatások miatt még az egészségre is jótékony hatással van.

A Feng Shui azonban nem általánosítja, hogy melyik az ágy helyes iránya. A szentpétervári Feng Shui Központ tudósai szerint mindannyiunknak megvan a saját Gua-száma, amelyet a születési évünkből számítanak ki. Ezzel a számmal megtudhatjuk, hogy a világ melyik fele működik a legjobban számunkra, és melyik oldalt érdemes elkerülni. A Gua szám ismerete lehetővé teszi, hogy  kihasználja a Föld mágneses erejét a céljai eléréséhez, beleértve a pénzügyi sikert is.
 

Tömör fából készült franciaágy a hálószobában. Az ágyon kék törölközők és egy étellel megrakott tálca.

 

5. ajánlás: Ha az ablakból panorámás kilátás nyílik, használja ki, és helyezze el az ágyat úgy, hogy az ablak felé nézzen.

Egy ilyen megoldás nagyszerű lehet, ha a kilátás például egy erdőre néz, de nem ideális, ha az ablak a nap felé néz. Ha a hálószoba ablaka a reggeli nap felé néz, az ágy közeli elhelyezése kényelmetlenséget okozhat. A régió itt döntő tényező. Ha közelebb vagyunk az Egyenlítőhöz, a lenyugvó nap szöge 90 fok körül van. A fejtámla, különösen, ha alacsony, nem véd meg a naptól. Ezenkívül az ablakok jelentik a hőveszteség fő forrását az otthonokban. Az ablakok közelében áramlik és hűvösebb a levegő, ami megfázást okozhat. Ilyen körülmények között az optimális megoldás a fűtött üveg beépítése, vagy a bútorok elrendezésének megváltoztatása.

Álmatlanságban szenved? Akkor az ágyának nem szabadna az ablak mellett lennie. Szintén nem ajánlott tévét vagy számítógépet használni a hálószobában.
 

Szürke színű kárpitozott ágy kihúzható tárolóhellyel Luxus ágykeret ágyneműtartóval, XADRA

 

6. ajánlás: Az a megfelelő hely az ágya számára, ahol a legjobban érzi magát

Talán ez a legjobb válasz. A tervező javaslata gyakran győz a Feng Shui elméletével szemben. Az is sokszor bebizonyosodott már, hogy amikor a tulajdonosok saját érzéseik szerint rendezik be a hálószobát, az a legjobb döntés. Az ágyat úgy kell elhelyezni, hogy a lehető legjobban tudjon benne aludni, és hogy a hálószoba hangulatosnak és pihentetőnek tűnjön. És ez így van rendjén!