A rattanbútor uralkodik a kertben

A rattanbútor uralkodik a kertben

Végre itt a tavasz! Az egyre melegebb napsugarak csalogatnak minket a kintlétre, a kertben vagy az erkélyre. Csak úgy üldögélni, pihenni és kiélvezni egy pohár bort. Pihenjünk kényelmesen és elegánsan. Válasszunk egy minőségi rattan bútort. Hogyan?

Rattan kerti szett fehér párnákkal és üvegasztallal Kerti garnitúra STARK

 

A következő cikkben megtudhatjuk, milyen különbség van a mű és a természetes rattan közt és megtalálunk benne egy pár tippet arról, hogyan kell őket gondozni. Válasszuk ki a megfelelő bútort.

 

Természetes vagy mű?

A természetes rattan Indonéziából származik. A termesztésével kisebb mennyiségben más országok is foglalkoznak (Fülöpszigetek,, Srí Lanka, Malajzia, Banglades...). Jellemzőek rá a kerek vonalak és a jó hajlékonyság, mivel természetes anyagból készült. A másrészt viszont drágább. A nagy hátránya az, hogy érzékeny az időjárásra és pont ezért szokták választani a télikertbe.

A műrattan közkedvelt a kerti bútoriparban, főleg az ára és a minimális karbantartásigénye miatt. A műrattan bútornak nagyon elegáns és modern hatása van. A tökéletes tulajdonságainak köszönhetően hosszabb élettartalmuk van, mint a többi anyagnak. Az előnyei közé tartozik az ellenállás az UV sugárzás, víz és természet hatásai ellen. Nagyon könnyű a karbantartása és nem áll fent a veszély, hogy repedezni kezd. A természetes rattannal szemben, mely tökéletesen illik a beltérbe, a műrattan ideális a kertekbe, erkélyekre és teraszokra.

Fehér kerti ülőgarnitúra a teraszon Kisasztal, fehér, SALMAR NEW

 

Nagyon fontos a karbantartás

 

Természetes rattan

Első sorban fontos tudni, hogy a természetes rattan nagyon érzékeny a tágulásra és a zsugorodásra. A meleget jobban szereti, mint a hideget. Ezért a téli hónapokban a beltérben kell ezt a fajtát elhelyezni. A fonott szálak idővel legyengülhetnek, ezért ajánlatos a rendszeres bekenése speciális olajokkal. A bútor hajlékonyságát megőrzi a len vagy a citromolaj bekenésével érhetjük el a téli szezon elején és minimálisan kétszer a téli szezon alatt.

Ha a bútort, mely esővel van beitatva nem megfelelő nyomással vagy súllyal terheljük le, meghajolhat és így is maradhat.

Egy nő könyvet olvas egy tojás alakú rattan forgószékben, párnával Forgó fotel párnával TRISS BIG

Műrattan

Ami a karbantartást illeti a legjobb választás a műrattan. A gondozása csak néhány percet vesz igénybe. Készítsünk mosogatószert, vizet, tiszta rongyot, régi kefét, egy tálat vagy kannát. Egy nedves ronggyal mossuk meg a bútort. Szükség esetén kefével tisztítsuk ki a szennyezetteb és nehezebben elérhető helyeket.

A végén öblítsük le tiszta vízzel. Az így lemosott bútort hagyjuk alaposan kiszáradni a napon. Néha ki is porszívózhatjuk.

Kárpitozott bútor

A párnákat és más kárpitozott részeket veszélyeztetheti a fakulás és a penész. Ne tegyük őket a földre és tartsuk őket egy száraz helyen. Ha véletlenül eláztak (esőtől vagy nedves környezettől), hagyjuk őket rendesen kiszáradni. Ha hosszabb ideig nedves környezetben volt elhelyezve, a tisztítását inkább bízzuk egy szakértőre.

A penész keletkezését és a rovarok meglepését elkerülhetjük, ha a kárpitozott részeket fehér ecettel fújunk be.

Este megörökített ülőgarnitúra a teraszon, világítással Függő fotel KALEA 2 NEW

 

Kerti bútor több változatban

 

Manapság az eladók többféle kerti bútorral is büszkélkedhetnek. A kerti étkező szettektől, a kárpitozott rattan ülőgarnitúrákon keresztül egészen a függőfotelekig. A függő rattan fotelek a szezon csillagai. Nagyon könnyűek és stabilak. Minimális helyet igényelnek, ezért alkalmasak a kerti teraszokra és az erkélyekre is. Választhatunk a szilárd szerkezetű és a plafonból lógó fotelek közt.

Egy nő ül egy rattan ülőalkalmatosságon a kertben Kerti 3-részes rattanszett RODEN

 

Mire vigyázzunk a rattan bútor választásánál?

 

1. Fonott Válasszunk árut egy olyan helyről, ahol garanciát vállalnak a minőségért és garantálják, hogy többet fog kibírni, mint csak egy-két év. Invesztáljunk a bútorba. Válasszunk boltot, mely képes az áruminőség deklarálására.

2. Alumínium szerkezet
A legminőségibb szerkezet az alumínium. Nagyon ellenálló korrózió ellen és nagyon könnyű a szerkezete.

3. Vas szerkezet
Manapság már választhatunk rattan bútort vas szerkezettel is. Ebben az esetben a legjobb választás a színes fém szerkezet.

4. Fa szerkezet
A fa szerkezet esetében egy nagyon olcsó változatról van szó, mivel a fa a legkevésbé tud ellenállni a kintlét hatásainak. Az ilyen bútor élettartama nagyon rövid lehet, néha csak egy szezont bír ki.

Függő dupla fotel DALVEA NEW

 

A rattan bútor nagyon modern, ellenálló, elegendő kényelmet és tökéletes pihenést biztosít. Ha a kertünkbe keresünk egy megoldást, választjunk rattant.

Ne felejtkezzünk meg a régi igazságról: A gyönyörű emlékeket nem a drága dolgok biztosítják, de az emberek, melyekkel az időnket töltjük!