8 lépés a szabadtéri tyúkkifutó felállításához

8 lépés a szabadtéri tyúkkifutó felállításához

A baromfitartás – és ezzel együtt a friss és egészséges tojásokhoz való hozzáférés – egyre népszerűbb tevékenység azok körében, akik egészségesebben és fenntarthatóbb módon szeretnének élni. Ha Ön is szeretne szárnyasokat nevelni otthon, nem csak a tyúkólat és a takarmányt kell biztosítania számukra. A szabadtéri kifutók ugyanolyan fontosak a tyúkok egészsége és jóléte szempontjából. Ez a biztonságos hely a friss levegőn lehetővé teszi számukra, hogy saját maguk keressenek élelmet, illetve, hogy szabadon mozogjanak. Ebben a cikkben tippeket talál, amelyekből megtudhatja, hogyan hozhat létre egy szabadtéri kifutót a baromfi számára.
 

Egy nő friss tojást tart a kezében az otthoni tenyésztésből Illusztrációs fotó

 

1. Tudja meg, mekkora helyre van szükségük

Keressen egy olyan területet, amely elég nagy ahhoz, hogy a csirkék szabadon járkálhassanak. Tyúkonként legalább 2-3 m2 helynek kell lennie a kifutóban. Válasszon olyan helyet, amely elég zöld és sima felületű.

 

2. Kerítse el a területet

Kerítse el a kiválasztott területet egy kerítéssel, és teremtsen biztonságos környezetet a tyúkjai számára. Különféle anyagokat használhat, például hálót vagy fát. Egyszerű megoldást jelentenek az összeszerelhető baromfiketrecek is, amelyek gyorsan és egyszerűen elkerítik a helyet a tyúkok számára.
 

A Kondelai INKOKY tyúkól előnyei Fedett kifutó állatoknak, INKOKY

 

3. Ellenőrizze, hogy megfelelőek a körülmények

A kifutót napos helyen kell felállítani, ahol elegendő fű vagy más növény található. Emellett fontos, hogy vízhez is legyen hozzáférésük.

Tippünk: Az INKOKY ketrecek könnyűek és mozgathatók, szükség szerint áthelyezhetők egy másik helyre. Ennek köszönhetően a tyúkok számára mindig rendelkezésre áll majd friss fű, és attól sem kell majd félnie, hogy tönkremegy a kertje.
 

 

4. Berendezések a ketrec vagy kifutó belsejébe

A szabadtéri kifutóba helyezzen egy tyúkólat is, ahol a tyúkok megpihenhetnek vagy elbújhatnak a nap elől. Ne felejtse el az itatót és az etetőt sem, amelyeknek nagyjából a tyúkok hátával egy magasságban kell elhelyezkedniük. A tyúkok kapirgáló madarak; egy alom létrehozásával azonban korlátozhatja a kapirgálást azon a területen, amelyen a kifutó található. Végül, de nem utolsósorban egy kis ülőrudat is elhelyezhet a ketrecben.
 

Tyúkok a tyúkólban Illusztrációs fotó

 

5. Akadályozza meg a repülést

A tyúkok is tudnak repülni. Némelyik többet, némelyik kevesebbet. Más kontinensre nem képesek elrepülni, de egy kóstolóra át tudnak röppenni a szomszéd gyepére. Ezért szerezzen be egy kellően magas, legalább 2 méter magas kerítést, vagy válasszon egy tetővel ellátott ketrecet.
 

 

6. Gondoskodjon a menedékről

A tyúkjainak menedékre is szükségük van, ahol elbújhatnak a nap, a ragadozók vagy az eső elől. A tyúkól mellett a vízálló ponyva is védelmet nyújt, amelyet a kifutó tetejére rögzíthet.
 

 

7. Rendszeresen tisztítsa a kifutót

A kifutót rendszeresen tisztítsa, és gondoskodjon róla, hogy távol legyen a szennyeződésektől, például az utaktól vagy építkezési területektől. A tyúkoknak az óljuk is legyen tiszta, hogy használhassák alváshoz és pihenéshez.

 

8. Védje a kifutót a ragadozóktól

Ha olyan területen él, ahol ragadozó állatok kóborolnak, fontos, hogy megvédje a kifutót ezektől a ragadozóktól. A kerítésen nem lehetnek nagy rések, és szilárdan kell rögzíteni a talajhoz. Ezen kívül elektromos kerítéssel vagy egy kutyával is védheti a telkét.
 

Ajánljuk

Kiskutya a kék odúban a kertben