5 rossz szokás, amellyel tönkreteszi a bútorait: Ezeket jobb elkerülni

5 rossz szokás, amellyel tönkreteszi a bútorait: Ezeket jobb elkerülni

A bútorok fontos részét képezik otthonunknak. Nemcsak funkcionalitást, hanem esztétikai értéket is biztosítanak. Ezért fontos, hogy rendszeresen gondoskodjunk róluk, és kerüljük azokat a rossz szokásokat, amelyek tönkretehetik őket. Ebben a blogban áttekintünk néhány gyakori rossz szokást, amelyek rontják otthona szépségét.


1. A forró edények tárolása közvetlenül a felületen

Az egyik gyakori rossz szokás, amely kárt okozhat a bútorokban, hogy a forró edényeket közvetlenül a tűzhelyről egyenesen a konyhapultra helyezzük. Az edények alján kiütő magas hőmérséklet maradandó károsodást okozhat a felületeken, például repedéseket, deformációkat vagy a festék megégését. Az ilyen problémák elkerülése érdekében a forró edényeket mindig alátéten tárolja.

Olvassa el: Tippek különféle típusú felületek ápolásához


2. Ha nem használ poháralátéteket

Ha nem használ alátéteket a poharakhoz, nagyon könnyen kialakulhatnak körök az asztalon a víz vagy egy forró csésze miatt. A legtöbb ilyen folt könnyen eltávolítható, ha azonnali letörli őket, de az olyan bor- vagy kávéfoltok, amelyeket sokáig figyelmen kívül hagy, egyszerűen nem jönnek le. Ezen túlmenően, ha hozzászokott ahhoz, hogy az italokat közvetlenül a kanapéra teszi, oda, ahol ül, az esetleges kiömlések tartósan beszennyezhetik a kanapét. Ismét az alátétek és a masszív kanapé tálcák használatát javasoljuk.


3. A por figyelmen kívül hagyása

A por és a szennyeződések fokozatosan károsíthatják a bútor felületét. Ha nem tisztítja rendszeresen a bútorokat, felhalmozódik rajtuk a por és csíkok keletkeznek, amelyeket később nehéz eltávolítani. Ezért rendszeresen tisztítsa meg a felületeket puha ronggyal vagy porszívóval. Így a bútorait hosszú ideig kiváló állapotban tarthatja.


4. A bútorok elhelyezése radiátorok vagy ablakok közelében

Egyetlen bútor sem szereti a hőmérséklet-változásokat és a páratartalmat. Ezért jobb, ha távolabb helyezi őket a radiátoroktól vagy az ablakoktól. Így elkerülheti a felület deformációit, például a repedéseket vagy buborékokat. A fürdőszobában lévő bútorok vannak leginkább kitéve a megnövekedett páratartalomnak. Szellőztesse rendszeresen ezt a helyet, és kezelje a bútorokat speciális lakkokkal.


5. Nem védi a kárpitozott bútorokat

Semmi sem hasonlítható össze azzal, ha egy hosszú munkanap után leheveredünk a kanapéra vagy az ágyra. A bútoraink azonban nem szeretik ezt annyira. Főleg, ha egy ilyen bútorra izzadt ruhában ülünk vagy fekszünk, megkarcoljuk a felületét, vagy hagyjuk, hogy a házi kedvencünk örömében ráugorjon. Ily módon a kanapé gyorsan elhasználódik, elsötétül a szennyeződéstől, és kopott foltok keletkeznek rajta. Ezért mindig dobjon az ülésre egy plédet. Ugyanez vonatkozik az ágyakra is. Ha szeret még munkai ruhába öltözve lefeküdni az ágyra, reggel terítsen rá egy ágytakarót, amely megóvja az ágyát és a paplanjait a portól és szennyeződésektől.


Az otthoni bútorok valódi befektetések, ezért fontos megóvni és jó állapotban tartani őket. Kerülje el ezeket a rossz szokásokat, és olyan bútorai lesznek, amelyek sokáig szolgálnak majd és megőrzik eredeti megjelenésüket. Ne feledje, hogy a megelőzés mindig jobb, mint a javítás, ezért próbálja meg körültekintően kezelni a bútorait.