
Húsvéti sült töltelék darált hússal
Hozzávalók:
500 g sertéshús (lapocka)
5 régebbi kifli
7 tojás
1 hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kápia paprika
friss petrezselyem
prézli
só
őrölt feketebors
olaj vagy disznózsír
Elkészítés:
Először ledaráljuk a húst egy elektromos darálóban. A kifliket, a hagymát és a kápiát feldaraboljuk kockákra. A fokhagymát megtisztítjuk és finomra vágjuk.
Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és hozzáadjuk a hagymát. Addig pároljuk, amíg üvegessé, áttetszővé nem válik, majd hozzáadjuk a fokhagymát. A tojásokat sóval, borssal felverjük egy tálban, és ráöntjük a felvágott kiflire.
Hagyjuk átázni, majd hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, a fokhagymás pirított hagymát és az apróra vágott kápiát. Alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a nyers darált húst, majd újra összekeverjük.
A formát kikenjük zsírral, megszórjuk prézlivel, majd hozzáadjuk a húsos keveréket. 180 °C-on körülbelül 45-50 percig sütjük.
Próbálja ki, milyen húst darálni a KANTE-ban:
Bögrés Nesquik torta almával
Hozzávalók:
3 db alma
1 bögre Nesquik kakaópor
2 EK holland kakaó
1 bögre sima liszt
1 bögre tej
1 tojás
¼ hideg tej
½ bögre olvasztott vaj
½ kristálycukor
Az öntetre:
150 g főzőcsokoládé
3 EK tejföl
1 bögre ribizli vagy csipkebogyó lekvár

Elkészítés:
Egy tálban összekeverjük az összes száraz hozzávalót: a nesquicket, az átszitált lisztet, a cukrot és a kakaót. Ezután beleöntjük az összes "nedves" hozzávalót: a tejet, a tojást, az olvasztott vajat és a kávét. Mindent alaposan összekeverünk.
Az almát meghámozzuk, kivesszük a magházukat, felkockázzuk és a tésztához adjuk. Összekeverjük.
A tésztát egy 35 × 25 cm-es tepsire öntjük. 35 percig sütjük 180 °C-on.
A még forró süteményt megkenjük a lekvárral. A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. Hagyjuk kicsit hűlni, majd hozzákeverjük a tejfölt. Ha kihűlt a sütemény, bevonjuk csokimázzal.

Juhtúrós kalács
Hozzávalók:
350 g sima liszt
100 g juhtúró
100 g vaj
1 tojás
2 EK tej
1 TK sütőpor
1 TK só
tojás a kalács tetejének megkenéséhez
szezámmag díszítésként
Elkészítés:
Az összes hozzávalót összekeverjük és tésztává dolgozzuk. A kapott tésztát egy deszkára tesszük, kinyújtjuk és formák segítségével különféle húsvéti mintákat vágunk ki: tojást, madarat és hasonlókat.
Óvatosan egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, megkenjük a felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal. 180°C-ra előmelegített sütőben kb 10 percig sütjük.

Kelt tésztás csigák medvehagymával
Hozzávalók:
½ kocka friss élesztő
300 ml tej
500 g sima liszt
1 csipet cukor
100 ml olaj
1 tojás
1,5 TK só
Töltelék:
250 g vaj
1 csokor medvehagyma
70 g füstölt sajt
tojás a kalács tetejének megkenéséhez
szezámmag díszítésként
Elkészítés:
Tejből és élesztőből kovászt készítünk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a csipet cukrot, az olajat, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzáadunk még egy tojást, és tésztát készítünk belőle, amit 45 percig kelesztünk.
Miután megkelt, nyújtsuk ki a tésztát minél vékonyabbra. A puha vajat összekeverjük az apróra vágott medvehagymával, és a tésztára kenjük. Megszórjuk reszelt füstölt sajttal. Ezután a tésztát feltekerjük. A tekercset háromszögekre vágjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és még 10 percig kelesztjük. Ezután megkenjük őket a felvert tojással, és megszórjuk a szezámmaggal. 180 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, körülbelül 20 percig. A csigákat sütés közben figyelni kell.

Túrós kalács kelesztés nélkül
Hozzávalók:
500 g sima liszt
½ TK só
2 EK cukor
1 csomag száraz élesztő (7g)
100 ml olaj
250 ml tej
Töltelék:
500 g darabos túró
2 tojássárgája
1 TK citromhéj
2 csomag vaníliás cukor
tojás a kalács tetejének megkenéséhez
porcukor a szóráshoz

Elkészítés:
Egy tálban összekeverjük az összes száraz hozzávalót: lisztet, sót, cukrot és élesztőt egy tálban. Hozzáadjuk az olajat és a tej felét.
Összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a maradék tejet. Kézzel kidolgozzuk a tésztát. A maradék tejből csak annyit öntünk hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjunk, amely nem ragad.
A tésztát lisztezett deszkán kb 1 cm vastagra nyújtjuk és köröket szaggatunk belőle, amit óvatosan sütőpapírral bélelt tepsire helyezünk.
A tölteléket úgy készítjük el, hogy a túrót összekeverjük a tojássárgájával, a cukorral és a reszelt citromhéjjal.
A körökön az ujjunkkal kis lyukakat készítünk, amibe beletesszük a sajtos tölteléket. A megtöltött köröket megkenjük tojással, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 15 percig sütjük.
Sütés után hagyjuk kihűlni, majd megszórjuk porcukorral.
