3 legjobb módszer a legjobb polcfelfogatás érdekében

3 legjobb módszer a legjobb polcfelfogatás érdekében

A rendesen felszerelt polc arra való, hogy kiállítsuk rajta a kedvenc tárgyainkat, emléktárgyakat vagy fényképeket. Gyakran segítőtársakként tekintünk rájuk, mivel segítenek rendet és áttekintést tartani, például a könyveknél. A konyhában pedig rendben tartja az élelmiszerdobozokat és a fűszereket. Attól eltekintve, hogy alapból mire is akartuk őket használni, a polcok nagyon praktikus kiegészítők minden helyiségben és a felszerelésük egy nagyon egyszerű tevékenység, amellyel mi is könnyedén megbirkózhatunk. Íme, néhány tipp, hogyan kell egy polcot a falra szerelni.

 

 

Az előkészületek nagyon fontosak

 

A polcot már megvettük, kiválasztottuk a helyét, ahová fel akarjuk szerelni. Még mielőtt neki állunk a szerelésnek, nagyon fontos, hogy gondoljunk a felkészülésre. A kábeldetektor segítségével megtudhatjuk, hogy hol vannak a falban elhelyezve a kábelek. Többnyire függőlegesen (néha pedig vízszintesen) vannak elhelyezve a falban a kapcsolók és konnektorok felé.

A fal állaga szerint választjunk megfelelő szerszámot. A könnyebb munkákra elegendő lesz egy akuscsavarhúzó, például a fúrásnál a gipszkartonba vagy a salakkockába. A klasszikus falaknál is boldogulhatunk az akuscsavarhúzóval, de alkalmasabb lenne egy ütvefúró. A betonhoz használhatunk vésőgépet. Az anyagok szerint pedig választhatunk egy megfelelő fúróhegyet. A jelölést megtalálhatjuk a csomagoláson. Ha például egy fába való fúróhegyet használunk a klasszikus falra, nem fog sikerülni és a fúróhegyet is tönkretehetjük.

Nagyon fontos a megfelelő csavar és tipli választása. Ha a téglafalba fúrjuk őket, a csavarok legalább 50 mm mélyre hatolnak a falba, és a műanyag tipliknek megfelelően nagyoknak kell lenniük. Ilyen méretet akkor választjunk, ha nehezebb dolgokat szeretnénk a polcra helyezni. A gipszkarton falaknál elegendő a 38 mm-es mélység. A csavarokat egyenesen a fal szerkezetébe kell helyezni vagy a rejtett résekbe, melyek a polc felakasztására vannak előkészítve. Ahhoz, hogy a polc ne essen le, a csavarokra ragasztót is tehetünk.

A polcokat leggyakrabban egy olyan rendszerrel rögzítik a falhoz, mely már elő van készítve a polcon, vagy a csomagolásban található. Ebben az esetben a használati utasítást kell követni, kifúrni egy lyukat, használni megfelelő nagyságú csavart, rögzíteni a rendszert a polcra és felakasztani a polcot a falra.

Létezik néhány más megoldás is, hogyan rögzítsük a polcot. Íme, három megoldás.

 

1. Rögzítés L betűs konzollal

A konzol hosszabbik részét a falhoz, a rövidebbet pedig a polchoz rögzítjük. A rögzítő kar hosszúsága határozza meg a minimális magasságot a további polcok közt. Amikor a polcok elhelyezését tervezzük, vegyük figyelembe ezt a méretet.

Az egy méternél kisebb polcoknál, először a polchoz rögzítsük a konzolokat. Majd a polcot tegyük a falhoz, egyenesítsük ki vízmérték segítségével és jelöljük ki a lyukak helyét. Fúrjuk ki a lyukakat, tegyük bele a csavarokat és csavarozzuk hozzá a polcokat.

Ha a polc hosszabb, mint egy méter, jobban teszünk, ha először a falhoz rögzítjük a polcokat. Először csavarozzuk a falhoz a végső konzolt, tegyük rá a polcot és a vízmérték segítségével tudjuk meg, hová fogjuk a másik konzolt rögzíteni. Majd rögzítsünk közéjük megfelelő mennyiségű támasztékot. Végül tegyük rá a polcot és csavarozzuk le.

 

2. Használjunk ragasztót

 

A klasszikus polcrögzítéseken kívül használhatjuk a kevésbé népszerű ragasztási módszert. Ezek a speciális ragasztók a folyékony szögek megnevezést kapták. Nem kell szerszámokat sem kilógó konzolokat használnunk.

Tisztítsuk le a fal részét, ahová szeretnénk a polcot helyezni, távolítsuk el az összes port és a koszt, hogy biztosítsuk a ragasztó megfelelő működését. A felületet tisztítsuk le lágy víz és szappan keverékkel és hagyjuk kiszáradni. Használjunk lágy csiszolópapírt a polc felülete megcsiszolására (hogy durvább legyen), amelyet a falhoz rögzítünk. Majd a csiszolt területet töröljük át egy puha ronggyal. Ahhoz, hogy a polcot egyenesen ragasszuk fel, használjunk egy szalagot, vagy lézerműszert, mely a falon egy egyenes csíkot fog alkotni. Vigyük fel a ragasztót a polc megcsiszolt felületére. Tegyük a polcot a falhoz és nyomjuk hozzá. Tartsuk egy bizonyos ideig, a haszált ragasztó használati utasítása szerint.

 

3. Akasszuk a polcot kötelekre

 

Ennél a módszernél nagyon fontos a fal terhelhetősége, hogy a polc ne szakadjon ki a falból. Nagyon fontos a polc választása. Válasszunk rövidebbet, a hosszabb meghajolhatna a nagy teher alatt.

A polc hosszúsága meghatározza az akasztókötelek mennyiségét. Többnyire elegendő két kötél, az egyik az egyik végén, a másik pedig a másikon, de ha a polc hosszabb, segítsünk neki egy kötéllel a közepén. A polcot vastagabb kötelekre akasszuk. Először fúrjunk lyukakat a polcba, melyeken a kötél lesz áthúzva. A fúróhegy vastagságának egyeznie kell a kötél átmérőjével úgy, hogy a nyílás ne legyen feleslegesen túl nagy.

Ha előkészítettük a polcot, a falon alaposan mérjük le a lyukakat a csavarok számára és jelöljük őket be egy kereszttel. A polc rögzítéséhez használjunk rögzítő szemet vagy kampót. Válasszunk minőségit, hogy a polcot rendesen megtartsa. Mérjük le a kötelet, melyre a polcot akarjuk akasztani és fűzzük át a lyukakat. A kellő hosszúsághoz hadjunk egy kis rezervát is a csomóhoz és a magasság beállításához. A kötél magasságot az első leterhelés után kell beállítani. A polcot akasszuk a kötelekre, a csomókat még ne húzzuk be rajta annyira. A polcot először vízmérték segítségével helyezzük egyenesbe és csak az után húzzuk be a csomót.

 

A polc rögzítéséhez temérdek módszer létezik. Csakis rajtunk múlik, hogy ebbe bele e merünk menni a szakértők segítsége nélkül. Minden esetben, a polcok praktikus bútordarabok, melyek megtalálják kihasználhatóságukat majdnem minden háztartásban.