10 érdekes tény a szőnyegekről, amelyek segítenek kiválasztani a megfelelőt

10 érdekes tény a szőnyegekről, amelyek segítenek kiválasztani a megfelelőt

A szőnyeg a nappali, a hálószoba, az előszoba és az étkező elengedhetetlen része. Talán ez az egyetlen kiegészítő, amely még a leghidegebb szobát is képes otthonossá varázsolni. Csak azt kell tudni, hogy hogyan lehet kihasználni az összes általuk kínált előnyt. Összegyűjtöttünk néhány érdekes dolgot az Ön számára, amelyek közül néhány talán meglepi majd, azonban segítenek irány mutatni, és tanulhat is belőlük valamit.

Szőnyeg, sokszínű, 57x90 cm, MAREO Szőnyeg, sokszínű, MAREO

1. A gyapjú nem mindig a legjobb választás

A gyapjú szőnyegek jól mutatnak, puhák és kényelmesek, azonban mégsem annyira tökéletesek. Nedves környezetbe nem ideálisak, kifakulnak, és a szálak is meglazulnak. A poliészterből vagy polipropilénből készült szintetikus szőnyegek sokkal népszerűbbek. Megfizethetőbbek, ellenállnak a közvetlen napsugárzásnak, a gyakran használt területekre is alkalmasak, valamint különféle méretben és színben is kaphatók. Akár kint is gond nélkül használhatja őket.

Szőnyeg, fehér/fekete/minta, 57x90, SINAN Szőnyeg SINAN

2. A szőnyeg kulcsfontosságú elem a helyiségben

Ezt szó szerint értjük. A szoba egész kialakítását a szőnyegre kell alapozni. A szőnyeg határozza meg az irányt és a stílust. Először válasszon szőnyeget, majd döntsön a falak színéről, az ülőgarnitúra anyagjáról és színéről valamint a nappali fal kinézetéről. Ezután már igazán egyszerű hangulatossá tenni a szobát különböző dekorációkkal.

Szőnyeg, minta levelek, sokszínű, 57x90, TASNIM Szőnyeg, minta levelek, TASNIM

3. A dekoratív mellett gyakorlati funkciót is betöltenek

Amellett, hogy a szőnyegek otthonos érzetet adnak a helyiségnek, más szempontból is előnyösek számunkra. Melegséget visznek a terembe, megvédik a lábunkat a hideg padlótól. Másrészt pedig a padlót is védik a sérülésektől. Különösen sokat használt területeken felbecsülhetetlen értékkel bírnak. A csúszásgátló alsó résszel rendelkező szőnyegnek nem szabad hiányoznia az ultrasima padlókról, hiszen csökkenti a csúszás kockázatát.

Szőnyeg, fekete/szürke/fehér, 57x90, SANAR Szőnyeg, SANAR

4. A szőnyeg alatti alátét nem felesleges

A legjobb és legminőségibb szőnyegek azok, amelyek csúszásgátló réteggel vannak ellátva. Mint már említettük, egy ilyen megoldás csökkenti a csúszás kockázatát. Van azonban még egy előnye - a csúszásgátló réteggel ellátott szőnyeg mindig a helyén marad, amelyet különösen értékel majd porszívózás közben. Ha szőnyege nem rendelkezik ilyennel, szerezzen be egy csúszásgátló alátétet, vagy más elérhető alternatívát.

Szőnyeg, rózsaszín/szürke/fehér, 57x90, KARAN Szőnyeg, KARAN

5. Az előszobába és a folyosóra futószőnyeg illik

Az előszoba egy olyan helyiség, ahol a vendégeket fogadjuk, ezért kellő figyelmet kell fordítanunk rá. A futószőnyeg remekül gazdagítja az előcsarnok megjelenését, a segítségével színeket és mintákat vihetünk az előszobába. A futószőnyeg egy hosszú szőnyeg, amely a keskeny folyosókra is elfér. Különböző hosszúságban és kivitelben kapható. A szabály az, hogy a szőnyeg ne fedje le a teljes padlót. A falak széleitől mindkét oldalon körülbelül 20 cm helynek kell maradnia, hogy a fa, kő vagy a csempézett padló látható legyen.

Szőnyeg, sokszínű, 133x190 cm, JUMEO Szőnyeg, sokszínű, JUMEO

6. A kettő több, mint az egy

Jól jönne a fotel alá még egy szőnyeg, de a kanapé melletti mintás darab miatt nem akar másikat vásárolni? A szőnyegek is kombinálhatók. Ha a megfelelő színeket és mintákat választja, létrehozhat egy olyan szettet, amely méginkább kiemeli a szoba hangulatát.


7. A szőnyeg színe befolyásolja az ember hangulatát

Ezt nemcsak a szakértők állítják, hanem ügyfeleink is megerősíthetik. A szőnyeg színe nagy hatással van arra, hogy hogyan érezzük magunkat a helyiségben. Például a fehér tiszta és hibátlan hatást kelt, a zöld a természetet képviseli, a kék lelassítja az anyagcserét, nyugtat és enyhíti a stresszt, a piros energikus, és különféle érzelmeket gerjeszt. Mielőtt döntene egy adott színről, gondolja át, hogy mit szeretne az adott szobában érezni.

Szőnyeg, fekete/minta, 57x90 cm, MATES TYP 1 Szőnyeg, fekete/minta, MATES TYP 1

8. Olcsó vagy drága?

A drágább szőnyegek olyan emberek számára alkalmasak, akik nem szokták a kiegészítőket gyakran cserélni. Ha azonban Ön egyike azoknak az embereknek, akik néhány évente szeretik a változást, akkor az olcsóbb változatokat ajánljuk. Így a költségvetését nem terheli majd annyira a szőnyegcsere.

Szőnyeg, sokszínű, 57x90 cm, AZUMI Szőnyeg, sokszínű, AZUMI

9. Van háziállata?

Van háziállata, és ez megakadályozza abban, hogy szőnyegekkel díszítse otthonát? Ne csüggedjen. Az, hogy a szőnyegek nem alkalmasak az olyan háztartásokba, ahol kisállatok is vannak, csupán csak mítosz. Manapság már különféle masszív és könnyen tisztítható anyagokból készült szőnyegek is kaphatók. Válasszon kézzel csomózott, juta vagy bambusz szőnyegeket.

Szőnyeg, sokszínű, 57x90, FETEN Szőnyeg, sokszínű, FETEN

10. A megfelelő és rendszeres karbantartás elegendő

Az ügyfeleink gyakran kérdezik, hogy hogyan kezeljék a penészt és a felhalmozódott port. A por egyszerűen csak száll, és közvetlenül a szőnyegre esik. Ha allergiások is vannak a családban, akkor rövid szálú szőnyegeket ajánljuk, amelyeket könnyebb tisztítani és karbantartani. Alkalmanként a penész is előfordulhat. Ennek oka azonban szintén a nem túl gyakori karbantartás, vagy annak teljes hiánya. Ne feledje, hogy a szőnyegeket rendszeresen porszívózni kell, a kiömlött folyadékokat és egyéb foltokat azonnal ki kell tisztítani, itt-ott pedig professzionális tisztítóba is érdemes elvinni a szőnyeget. A penész elleni legjobb megelőzés az, ha a szőnyeget nem nedves helyiségekbe tesszük.

Szőnyeg, sokszínű, 57x90 cm, TAREOK Szőnyeg, sokszínű, TAREOK