A porcelán kerámia, de a kerámia nem porcelán. Hogy is van ez?

A porcelán kerámia, de a kerámia nem porcelán. Hogy is van ez?

Porcelán és kerámia. Két megnevezés, amelyet gyakran használnak az étkészletekkel kapcsolatban. Tálak, tányérok, csészék, teáskannák, némelyik kerámia, némelyik porcelán. Mi a különbség? A porcelán ugyanaz, mint a kerámia? Miért drágább a porcelán? Ezekre és hasonló kérdésekre talál választ a következő cikkben.

porcelán

 

Porcelán vs. kerámia

Térjünk is rá a lényegre. Ahhoz, hogy megértsük a porcelán és a kerámia közötti különbségeket, pár dolgot el kell mondanunk az adott anyagról.

Kerámia

A kerámia sokkal gyakoribb, mint a porcelán. Ez egy szervetlen nemfémes vagy szén anyag, amelyet magas hőmérsékleten állítanak elő. A kerámia megnevezés olyan anyagok jelölésére szolgál, amelyek túlnyomórészt agyagból készülnek. Ez végül a forró kemencékben való égetés során szilárdul meg. Számos kerámia anyag létezik, amelyek összetételükben, égetési hőmérsékletükben, de a feldolgozási technikáikban is különböznek egymástól. A „kerámiák” családjába tartozik például a cserép, a majolika, a terrakotta, a kőcserép, a szobrászati ​​agyag, a fazekasagyag, az építőanyagok, de a porcelán is.

Porcelán

Elérkeztünk a vitánk első részéhez. A porcelán kerámia. Valóban az. A porcelán kerámia anyagból áll. Előállítása azonban sokkal bonyolultabb, mint a kerámia anyagok gyártása. Bár drágább, mégis főként tulajdonságai miatt keresett anyag, amiről később még szó lesz.

porcelán

 

Na és mi van a történelemmel?

A kerámia megnevezés görög eredetű. A kerámiát az ásatások idejéből ismerjük. Az első említése az őskőkorszakból származik. A kerámia természetes anyag. Egyszerűen fogalmazva, kerámiát találhatunk bárhol, ahol a földbe ásunk. Ha kellően agyagos anyaggal találkozunk, már meg is van az alap az első kézzel készített és égetett vázánkhoz.

A porcelán sokkal fiatalabb. Az ókori Kínát tartják bölcsőjének. A protoporcelánt a Krisztus születése előtti 7. században fedezték fel, a ma ismert porcelán pedig a Krisztus születése utáni 7. századból származik. Az első magyar porcelángyárat 1825-ben alapították Telkibányán, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

porcelán

 

Miben különböznek?

A kerámia porózus anyag, durvább szemcséjű. Ez egy szilárd anyag, amely nem ereszti át a fényt. A kerámia termékek nehezebbek és vastagabbak. Ez egy olyan tényező, amely segít megkülönböztetni egy kerámia tálat a porcelán táltól. Vegyen az egyik kezébe egy kerámia tálat, a másikba egy porcelán tálat. A nehezebbik egyértelműen kerámiából készült, bár a dizájn megegyezhet a porcelánéval. A kőcserepet a porcelánnál alacsonyabb hőmérsékleten, körülbelül 900-1300 °C-on égetik ki. A porcelán égetéséhez 1400 °C-os hőmérsékletre van szükség.

A porcelán áttetsző, még ha első pillantásra nem is tűnik annak. De ha fénnyel szemben tartja, észreveheti, hogy a fény áthalad az anyagon. Vékonyabb, formázhatóbb, a termékeket pedig olyan finom díszítőelemek díszítik, amelyeket tömör agyagból nem is lehetne létrehozni. Míg a kerámia termékeket nyugodtan pörgetheti és formázhatja a fazekaskorongon, addig a porcelán folyékonyabb. Speciális formákba öntik.

Azt, hogy melyik a kerámia és melyik a porcelán, azt a hangjuk is elárulja. Ha csilingel a porcelánon, a porcelán harangként cseng. Miközben a kerámia némán szól.

porcelán

 

Miért válasszunk porcelán étkészletet?

A porcelán termékek puhák, gyengédek, magas fényűek. Hófehér dizájnjukkal Önt is elvarázsolják, melyekre színes mintákat visznek fel. Jellemzőek a virágos, geometrikus vagy keleti minták. Minden vonás precíz, a színek gazdagok. A porcelán étkészletek hosszú élettartamúak, ezért gyakran nemzedékről nemzedékre öröklődnek. Nagyon fényűzően mutatnak, és ideálisak ünnepi vacsorákhoz.

Lehet, hogy megdöbbenti majd a magasabb ára. De a magasabb ár az igényes gyártási folyamatot tükrözi, ami növeli a tartósságát. A porcelánedények moshatók mosogatógépben, és melegíthetők mikrohullámú sütőben.

porcelán

 

Ha olyan étkészletet keres, amely jelent majd valamit az Ön számára, akkor válassza a porcelánt. Tulajdonságai, szépsége, luxusa annyira elvarázsolja majd, hogy valódi kapcsolatot alakít ki vele. Kényeztesse magát valódi minőséggel.