Minőségi alvással a tavaszi fáradtság ellen. Mire kell odafigyelni alvás előtt?

Minőségi alvással a tavaszi fáradtság ellen. Mire kell odafigyelni alvás előtt?

Az illatos, virágzó tavasz művészi benyomását a tavaszi fáradtság igencsak elronthatja. De hogyan kell legyőzni ezt a fáradtságot? Több mozgás, egészségesebb táplálkozás, és minőségi alvás. Ezek a bevált receptek. Cikkünkben most a minőségi alvásra fogunk koncentrálni. Hol helyezzük el az ágyat a hálószobában? Hogyan válasszuk ki a megfelelő matracot? És melyik alváspozíció a legegészségesebb?

 

Keressen megfelelő helyet az ágynak

A minőségi éjszakai alváshoz vezető út a hálószoba számára megfelelő helyiség kiválasztásával kezdődik. A hálószobának egyáltalán nem kell nagy szobának lennie. Elég, ha elfér benne egy ágy, két éjjeliszekrény, egy komód vagy egy ruhásszekrény. A hölgyek pedig biztosan értékelni fogják, ha van hely a fésülködőasztal számára is. Azonban még a szoba méreténél is fontosabb az ágy elhelyezkedése. Szóval, mire kell odafigyelni?

Amikor az ágyban fekszik, fontos, hogy rálásson az ajtóra – pszichológiai szempontból ez nagyon fontos, hiszen biztonságérzetet kelt. Az ágyat azonban nem szabad közvetlenül az ajtóval szemben elhelyezni, de az ablak alatt sem megfelelő. Alvás közben is értékelni fogja a falhoz lehető legközelebb elhelyezett fejtámlát. Hasonlóképpen, az ágy egyik oldala nyugodtan lehet a fal mellett. Úgy tűnik, hogy hálószoba egyik sarka az ajtóval szembeni fal mellett a legalkalmasabb hely.

Gyakori jelenség, hogy polcokat helyeznek el az ágy fölött. Bár idővel megszokhatjuk, tudat alatt mégis érzékeljük a fenyegetést. Mi van, ha leesik a polc? Vagy a vastag könyv esik le róla? Az ágy feletti falnak üresnek kell lennie – sem a polcok, sem a festmények, sem a bekeretezett fényképek nem „zavarhatnak”. Aminek kéznél kell lennie, azt az éjjeliszekrényen tárolhatja.

 

Mire kell odafigyelni alvás előtt?

 

Válassza ki a megfelelő matracot az alváshoz

Mindenki más...az egyik ember magasabb, a másik nehezebb, a harmadiknak hátproblémái vannak, a negyedik allergiás... És mindezt figyelembe kell venni a megfelelő matrac kiválasztásánál. Habszivacs, latex, rugós vagy táskamatrac. Melyiket válasszuk ezek közül? A matrac legfontosabb tulajdonsága a keménység. A választásnál vegye figyelembe a súlyát és az életkorát is. A nagyobb súlyú emberek általában a nagyobb keménységet értékelik, az idősek viszont – súlytól függetlenül – puhább típusú matracokat keresnek.

A matrac kiválasztásakor gondoljon az életmódjára is. Ülőmunkát végez és keveset mozog? Ebben az esetben értékelni fogja a keményebb hab matracot. Nyugdíjas, ízületi fájdalmaktól szenved, és általában korán reggel ébred? Egy puha latex matrac lehet az, amit keres. Mindannyian egyediek vagyunk, ezért is jó megoldás egy franciaágyhoz, ha két különböző matracot vásárolunk, amelyek a felhasználó életkora, alkata, foglalkozása és esetleges egészségügyi problémái alapján vannak kiválasztva.

Szeretne többet megtudni ezzel a témával kapcsolatban? Olvassa el az alábbi cikkünket - Önök kérdeznek, mi válaszolunk. Téma: Mikor kell a régi matracot újra cserélni?

 

Mire kell odafigyelni alvás előtt?

 

Fontos az alvási pozíció

Már kiválasztottuk a megfelelő szobát, a megfelelő helyre tettük az ágyat, vettünk egy matracot az igényeinknek megfelelően, és hogyan tovább? Elsőre úgy tűnhet, csak részletkérdés, de az alvás közbeni pozíció sokkal nagyobb hatással van az alvás minőségére, mint azt gondolnánk. Háton, hason, oldalt... mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya.

A szakértők szerint a legegészségesebb alvási pozíció a háton fekvés. Ekkor oszlik el a legjobban a test súlya, a gerinc semleges helyzetben van, nem zsugorodik össze az arcunk bőre (nem mélyülnek a ráncok) és az ízületeink sem szenvednek. Javasoljuk, hogy tegyen egy kisebb párnát a térde alá, és egy magasabbat a feje alá. De vigyázat, ez a pozíció nem alkalmas terhes nők számára.

A második ajánlott pozíció az oldalt fekvés – de nem mindegy, hogy melyik oldalon. Ha a jobb oldalán alszik, a nyelőcső ellazul, és gyomorproblémák léphetnek fel. A bal oldali alvás különösen alkalmas terhes nők, horkolók, alvási apnoé szindrómában, vagy gyomorégésben szenvedők számára. Ennél a pozíciónál javasoljuk, hogy helyezzen el alvás közben egy kisebb párnát a lábak között a térd területén – a csípőízületek így nem lesznek annyira megterhelve az éjszaka folyamán.

A hason alvás a legkevésbé ajánlott testhelyzet, de ez megfelel azoknak, akik horkolnak. A nyak azonban természetellenes helyzetben van ilyenkor, az arcunkon összehúzódik a bőr, és gyakran feldagadva ébredünk. Ha ez a helyzet a legtermészetesebb az Ön számára, akkor legalább próbálja meg csökkenteni a károkat. A feje alá nagyon alacsony párnát helyezzen, vagy egyáltalán semmiet, és egy másik párnát helyezzen a medence területére, hogy segítsen a gerincnek természetes helyzetbe kerülni.

 

Mire kell odafigyelni alvás előtt?

 

Minél nagyobb a sötétség, annál jobb az alvás

Elég egy utcai lámpa az ablak előtt, és az alvás minősége máris veszélyben van. Minél kevesebb fény hatol be a hálószobába, annál jobb. Hogyan küzdjünk a zavaró fény ellen? A leghatékonyabb megoldás a sötétítő függöny – lefekvés előtt mindig húzza be. Bízhat a redőnyökben vagy a külső árnyékolókban is. A belső árnyékolók esetében a sötétítés nem olyan hatékony.

De ne feledkezzünk meg a hálószobában található fényforrásokról sem – használjunk mobiltelefont vagy klasszikus ébresztőórát az izzó számokkal ellátott digitális ébresztőóra helyett. Akvárium is van a hálószobában? Este kapcsolja ki a világítást. Valamint a többi lámpa esetében is tegye ezt. Minél nagyobb a sötétség, annál jobb az alvás minősége.

 

Mire kell odafigyelni alvás előtt?

 

Gondoljon a hálószoba levegőjére

A helyiség levegőjének minősége ugyanolyan fontos a jó alváshoz. Ezt azonban könnyedén növelheti – az alap a rendszeres szellőztetés. A szellőztetésre az ideális időszak az esti időszak, amikor kisebb a forgalom és kevesebb por kerül a háztartásba. De nem szabad ennyivel befejezni. A szobanövények is javíthatják a beltéri levegőt. Melyiket válassza? A hálószobában a bevált növények közé tartozik az anyósnyelv, a levendula, a banánfa vagy az aloe vera.

A diffúzor is nagy segítség lehet. A készüléket, amelybe langyos vizet öntünk, és amelyhez illóolajat adunk – például levendulát a jobb alvás érdekében – bedugjuk, bekapcsoljuk, és a következő órákban az illóolajjal telített gőz a levegőbe kerül. A levegő párásabb lesz, a levendula pedig ismét megnyugtatja Önt.

Szeretné tudni, hogy a szobanövények hogyan javítják a levegő minőségét a hálószobában? Olvassa el a "Növények a jobb alvás érdekében. Ezek a szobanövények megfelelőek a hálószobába" című cikkünket.

 

Mire kell odafigyelni alvás előtt?

 

Lefekvés előtt nem szabad az elektronikus kijelzőt bámulni

Az emberi test a melatonin hormonból áll. A melatoninnak köszönhetően tudjuk, hogy mikor vagyunk fáradtak, és mikor van ideje lefeküdni. Felmerül azonban egy probléma, ha az elektronikus kijelzőt bámuljuk - legyen az okostelefon, laptop, táblagép vagy tévé. A kijelző kék fényt bocsát ki, ami csökkenti a melatonintermelést. És bár fáradtak vagyunk, mégsem érezzük.
    
Ha azonban legalább egy órával alvás előtt már nem használ semmilyen elektronikus kijelzőt, jobb éjszakai alvásra számíthat. Nem képes erre? Kapcsolja be az éjszakai funkciót, vagy töltsön le egy olyan alkalmazást, amely csökkenti a kék fényt.

Ha megfogadja ezeket a tanácsokat, a jutalma a minőségibb és bőségesebb alvás lesz. És ha megfelelő matracot, ágyat, éjjeliszekrényt vagy diffúzort keres, ezeket és még sok minden mást is megtalál a www.kondela.hu oldalon.