Húsvéti szokások és hagyományok. Ismeri ezeket a kevésbé ismerteket is?

Húsvéti szokások és hagyományok. Ismeri ezeket a kevésbé ismerteket is?

A húsvét a legnagyobb keresztény ünnep – Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe. A hozzá kapcsolódó hagyományokat és szokásokat már több mint 2000 éve ismerjük. Magyarországon még a pogányok idejéből maradtak fenn, akik ebben az időszakban a természet újjászületését ünnepelték. Ebben a cikkben megosztjuk Önökkel a legfontosabb hagyományainkat és szokásainkat. És főként megtudhatja, hogy a fiúk miért öntik le hideg vízzel a lányokat húsvétkor, illetve miért suhintják meg őket húsvéti korbáccsal.

Moréna égetése a folyóban Moréna égetése hetekkel húsvét előtt

 

Milyen volt a húsvéti készülődés

A húsvéti ünnepek beköszönte előtt a katolikus háztartások, családok vagy falvak hosszú, akár 40 napos böjtöt tartottak. Nem ettek húst, nem voltak bulik és még esküvők sem. A nők a böjt alatt sötét ruhát viseltek, és a sötét fejdísz sem hiányzott a fejükről.

Hagyományos szokás volt két héttel húsvét előtt, az ún. halálvasárnapon Morena égetése. A lányok szalmából készítettek egy bábut - Morenát, akit női ruhába öltöztettek, és egy egész menet kíséretében elvitték a falu alsó végébe. A bábut levetkőztették, felgyújtották, és a patakba dobták. Ezzel búcsúztak el a hosszú téltől, betegségtől és haláltól.

A böjt természetesen nem a munkáról szólt, ebben az időszakban kezdtek a háziasszonyok felkészülni a közelgő tavaszi feladatokra: zsákokat, ponyvákat varrtak, gabonát gyűjtöttek, krumplit ültettek és egyéb munkákat végeztek. A férfiak eszközöket és kocsikat javítottak, vagy trágyát szállítottak az istállóból olyan helyekre, ahova télen nem tudtak eljutni.

Gyakoribbak voltak az istentiszteletek is, amelyek során rügyező fűzfaágakat szenteltek meg. A megszentelt ágak a családot, a háztartást és az állatokat voltak hivatottak védeni – ezért a háziasszonyok a bejáratnál található keresztre vagy gerendára helyezték, néha a gabona vagy a burgonyatermés mellé tették.

 

Ültetés magasított ágyásba Ültetés húsvétra

 

Zöldcsütörtök

Ahogy a neve is sugallja, a zöld szín igazán fontos szerepet játszott ezen a napon - főleg az étlapon. Az emberek úgy tartották, hogy zöldcsütörtökön (nagycsütörtökön) a zöld ételek (mint a pitypang, káposzta, spenót, csalán, medvehagyma) fogyasztása segít, hogy egész évben jó egészségnek örvendjenek. Egy másik szokás is kapcsolódott a zöld növényekhez, pontosabban a fűhöz: lábmosás a reggeli harmattal. Ezt az embereknek még napkelte előtt kellett megtenniük.

Hasonlóképpen, mielőtt felkelt a nap, a háziasszonyoknak ki kellett takarítaniuk az egész házat. A felsöpört szemetet ezután az útkeresztezéshez vitték. Miért? Úgy tartották, hogy a családot így év közben nem zavarják majd a rovarok, különösen a tetvek és a bolhák. A lányok korán reggel az akkor már rügyező fűzfához mentek, és itt ünnepélyesen megfésülködtek. Ettől a folyamattól gyönyörű, hosszú hajat vártak. Nagycsütörtökön ráadásul az emberek pénzt sem kérhettek kölcsön – ha ezt megtették volna, szegénység sújtotta volna őket.

A nagycsütörtök egyik legfontosabb hagyománya a harangok megkötözése volt. A szentmise kezdete előtt kötötték meg őket, és egészen fehér szombatig nem szólaltak meg. Helyüket azonban a ministránsok váltották fel, akik reggel, délben és este csörgőkkel vagy kopogtatókkal járták a falut, és legalább így „harangoztak”. Nagycsütörtökön az istállóban fokhagyma kereszteket is készítettek az állatok védelme érdekében.

 

Omlett spenóttal Nagycsütörtökön zöld ételnek kell lennie az asztalon

 

Nagypéntek

Jézust nagypénteken feszítették keresztre, ezért úgy tartják, hogy ez egy mágikus nap. A folyó vagy más „élő víz” (például patak) fontos szerepet játszott ezen a napon. Nemcsak azok jártak megfürödni benne, akik azt gondolták, hogy így egészségesek lesznek és megszabadulnak a különféle bőrbetegségektől, hanem az állatok is. A gazdák átvezették a lovaikat a patakon, mert úgy tartották, hogy így erős lesz a lábuk és egészséges lesz a patájuk. Nagypénteken még vizet is hordtak a tartályokba – gyakran átok ellen.

Nagypénteken azonban nem volt munka, a családok együtt töltötték az időt, böjtöltek. A böjt ezen a napon sokkal szigorúbb volt, nem csak a hús mellőzéséről szólt: egy darab kenyér és egy pohár víz jelentette az étkezést. A háziasszonyok is pihentek, úgy tartották, ha például mosnának, a fehérneműjüket Krisztus vére áztatná.

 

Fehérszombat

Bár fehérszombaton (nagyszombaton) már lehetett dolgozni, sok család még mindig kényeztette magát. A férfiak korbács szövésre, a gyerekek tojásdíszítésre, a háziasszonyok főzésére és sütésére használták az időt. A hagyományok azonban még ma is ehhez kapcsolódnak. Az egyik közülük "Júdás felgyújtása"; egy tálba vagy tartályba barkát tettek, amit felgyújtottak, a hamut pedig félretették hamvazószerdára.

2 db váza virágokkal az asztalon Vázák, 2 db-os szett, GLOW

 

Virágvasárnap 

Jön a virágvasárnap, a nagyböjt vége és a mulatozás kezdete. A nap eseménye a szentmise volt. Itt szentelték fel a család által közösen elfogyasztott ételeket. Ha kimaradt valami, a háziasszonyok hagyták megszáradni, és gyógyításhoz használták fel, elásták a földbe a mezőn, vagy ünnepélyesen elégették a maradványokat. Az is a hiedelmek közé tartozott, hogy aki a legelőbb ér haza a templomból, az előbb arathatja le a termést.

A lányok barkát gyűjtöttek, és az élet és a tavasz jelképeként szórták szét a faluban. Még a barkákat is felszentelték a templomban, amely arra szolgált, hogy szerencsét hozzon a háztartásnak. Például a gazdák a felszentelt barkákat a lovakhoz a hámba, vagy az első felszántott barázdába rakták. Ez arra szolgált, hogy megvédjék a termést az áprilisi időjárás viszontagságaitól.

Díszítse fel a házát húsvétra: Tekintse meg dekorációink és lakberendezési kiegészítőink kínálatát
 

Asztalra helyezett barka ágak Barka ágak

 

Húsvéthétfő

A húsvéti ünnepek legboldogabb része a húsvéthétfő. A legények már kora reggel meglátogatták a lányokat – régen csak az egyedülálló, facér férfiak. Egyes részeken locsoltak, másutt a korbácsolás volt a szokás. Úgy tartották, hogy a hidegvizes locsolás egészséget, szépséget és termékenységet ad a lányoknak. A húsvéti locsoláshoz használt víznek "élőnek" kellett lennie, vagyis a patakból vagy a folyóból kellett hozni.

Régebben a korbácsolás is másképp nézett ki: gyakran csak egy pálca volt, amellyel a facér legény először a lány lábát érintette meg, hogy fürge legyen, majd a csípőjét, hogy termékeny legyen, végül pedig a kezét, hogy szorgalmas legyen. A fiúk kaptak egy fújt és festett tojást a lányoktól, és ha egy szerelmes megjegyzés is volt rajta, a legény május 1-jén fát állított a lánynak, és hamarosan várható volt az esküvő.

 

Népviseletbe öltözött férfiak húsvétkor egy vödör vizet öntenek egy nőre Hagyományos locsolás húsvétkor

 

Melyek a hagyományos húsvéti ételek

A tojás a húsvét hagyományos szimbóluma – az új életet jelképezi. Továbbá ez volt az emberek kedvenc étele is. A főtt tojást annyi darabra vágták, ahány családtag volt. Ha mindenki megette a saját darabját, úgy tartották, hogy az a családot egyben tartja majd, és egészségesek lesznek.

A hagyományos húsvéti ételek nemcsak a régiótól és a vallástól, hanem az érintett családok vagyonától is különböztek. A gazdagabb családokban bárányt sütöttek vagy pörköltek, a szegényebbekben kecskét. Manapság a bárányt felváltotta a piskótatésztából készült bárány alakú sütemény. Készítettek burgonyametéltet, dagasztott kalácsokat és rétest is. A szegényebb családokban nem hiányzott az egyszerű káposztaleves sem krumplival vagy tésztával. Valahol még békacombot is adtak a böjtös káposztaleveshez.

Olvassa el: 5 egyszerű recept húsvétra: Édes és sós finomságok a locsolóknak.

A húsvét egy olyan ünnep volt, amikor az egész család együtt volt otthon, és sok időt töltöttek az asztalnál. Ezekben a napokban még azok az emberek is otthon maradtak, akiknek "utazó szakmájuk" volt, mint a drótmunkások, kőművesek és más iparosok, akik a munkájuk miatt állandóan utaztak. A család és az otthon töltött idő volt a húsvéti ünnepek alapja.

Húsvéti asztal fehér, virágmintás porcelán étkezőgarnitúrával GARIDA TYP 3, étkészlet, 57 db-os szett, porcelán