Vágom, vágod, vágjuk. Hogyan válasszunk olyan késeket otthonra, amelyekkel még egy igazi séf is meg lenne elégedve?

Vágom, vágod, vágjuk. Hogyan válasszunk olyan késeket otthonra, amelyekkel még egy igazi séf is meg lenne elégedve?

Az étel pontosan annyira jó, mint az általunk használt minőségi alapanyagok. Az elkészítése pedig annyira kellemes, mint amilyen minőségi eszközöket használunk. Az ételek elkészítéséhez talán az egyik legfontosabb eszköz a konyhai kés. Minden mesterszakácsnak van saját kése vagy késkészlete, amelyet mindenhová magával visz. Nem kell azonban profi szakácsnak lennie ahhoz, hogy minőségi késeket használjon otthon. Mi szerint válasszunk? Milyen konyhakés nem hiányozhat otthonról? És mire kell figyelni a penge kiválasztásánál?

 

késkészlet

 

Nem létezik univerzális konyhai kés

A legegyszerűbb és egyben legpraktikusabb megoldás az lenne, ha elég lenne csak egy kés a konyhába. Nincs azonban olyan univerzális konyhai kés, amellyel könnyedén vághatna húst, kenyeret, megtisztíthatná a zöldségeket vagy a halat. Egy 20 cm-es pengéjű kés tökéletesen vágja a húst, de a zöldségek tisztításához nem megfelelő. Ezzel szemben egy rövidebb, 10 cm-es pengéjű, praktikus kés felbecsülhetetlen segítőtárs lesz például az alma szeletelésénél, viszont egy jó darab marhahús felvágásával nem képes elbáni. Hogyan oldjuk meg ezt a problémát? A háztartások számára ideális megoldást jelent egy konyhai késkészlet. Mire elég ez otthon? Az alapfelszereltségből nem hiányozhat háromféle kés: egy kisebb, legfeljebb 10 cm-es pengéjű kés zöldség vagy gyümölcs szeletelésére és hámozására, egy nagyobb, legfeljebb 20 cm-es pengéjű kés, amely viszonylag sokoldalú – húsokhoz is alkalmas, de nagyobb zöldségek, gyümölcsök vagy csokoládé aprításával is elbír, végül pedig egy fogazott pengéjű kés kenyér és péksütemények szeleteléséhez.

A főzés szórakozást jelent az Ön számára, és szereti a kulináris alkotásait magasabb szintre emelni? Akkor nem szabadna megelégednie ezzel a trióval. Ha gyakran dolgozik friss hallal, a konyhából nem hiányozhat a filézőkés. Szereti a sajtot, a bort, az olívabogyót? Értékelni fogja a speciális sajtszeletelő konyhakést. Egy húsvágó vagy csontozó kés megkönnyíti a húsimádók munkáját, és új távlatokat nyit, a segítségével új, precízebb ételkészítési módokat próbálhat ki.

Remek választás például a JAVED konyhai késkészletünk, amelyből a hentesbárd mellett a késcsiszoló és az olló sem hiányozhat.

 

zöldségek szeletelése

 

Milyen anyagból válasszunk konyhai kést

A konyhai kések pengéje esetében általában háromféle anyaggal találkozhatunk: kerámia, rozsdamentes acél és szénacél. A kerámia pengéjű konyhakésekre jellemző a keménység, ugyanakkor sokáig élesek maradnak, jól vágják a puhább ételeket – a gyümölcsöt, a sajtot vagy a zöldséget. Problémák adódhatnak azonban a keményebb alapanyagoknál, ahol a kerámia pengék hajlamosak a törésre.

Mi a különbség a rozsdamentes acél és a szénacél között a konyhai kések esetében? A szénacél jobban és egyben könnyebben élezhető, ugyanakkor gyorsabban tompul. Így nehezebb karbantartani, és a korrózió veszélye is fennáll.

A háztartási konyhai kések esetében a legmegfelelőbb anyag a jól bevált klasszikus: a rozsdamentes acél. Ez az anyag kevés karbantartást igényel, otthon könnyen csiszolható, ellenáll a korróziónak és a sérüléseknek. Kellően rugalmas, és ha hússzeletelésnél csonttal találkozunk, azzal sérülés nélkül képes elbánni.

 

húskés

 

Mi a helyzet a konyhai kés markolatával?

Első pillantásra apró részletnek tűnhet, de a nyél, vagyis a markolat dönti el, hogy egy konyhai kés kezelése mennyire lesz kényelmes feladat. Itt érdemes két kérdésre összpontosítani: Milyen lesz a kést tartani? A fogantyú úgy van kialakítva, hogy egyensúlyozza a kést munka közben? Ezért nem árt, ha vásárlás előtt a konyhakést a kezünkbe fogjuk.

Különféle anyagokkal találkozhatunk a nyeleknél – műanyag, fém vagy fa. Ha nem tervez különös figyelmet fordítani a konyhakésekre és a precíz napi karbantartásra, a legalkalmasabb megoldás egy műanyag vagy fém nyél választása. Könnyen mosható, magas higiéniai színvonalat képvisel, emellett tartós anyag, amely nem bomlik le olyan gyorsan, mint a fa.

Például a Berlingerhaus BH-2462 konyhai késkészlet ergonomikus markolattal büszkélkedhet, amelyet kellemes a kézben tartani, strapabíró fémből készült és csúszásmentes felülettel van ellátva. Ráadásul remekül néz ki. Ugyanakkor a nyélnek köszönhetően a kések egyensúlyban vannak, így a szeletelés valódi öröm lesz a felhasználó számára. A legmagasabb higiéniai szabványnak is eleget tesz – nincs rés vagy egyenetlenség a penge és a nyél között, amelyen az ételmaradékok megakadnának.

 

vágódeszka

 

Hogyan ápoljuk a konyhai késeket

Egy másik fontos kérdés, hogy hogyan kezeljük és ápoljuk a konyhai késeket, hogy azok a lehető leghosszabb ideig szolgálhassanak bennünket – élesek és szeletelésre képesek legyenek. A késeket külön kell tárolni, nehogy más szerszámok miatt eltompuljanak a fiókban. Az ideális megoldás ezért egy állvány vagy mágneses szalag, amelyre a konyhakéseket rögzítheti.

Azt javasoljuk, hogy a késeket kézzel mossa, langyos vízben, persze tisztítószereket is használhat. Ha úgy dönt, hogy a konyhai késeit mosogatógépben szeretné mosni, rakja őket szét úgy, hogy ne érjenek hozzá más tárgyakhoz. A víz hőmérséklete ne haladja meg az 50°C-ot.

A konyhai kések élettartamát úgy is meghosszabbíthatja, ha kizárólag arra a célra használja, amire szánták őket – vágásra és szeletelésre. Jobb, ha a halas konzervet inkább a konzervnyitóra hagyja. És hogy a penge a lehető leghosszabb ideig éles maradjon, használjon megfelelő alátéteket, például bambusz vágódeszkát.

Szeretné élvezni az ételek elkészítését? Válassza ki új segítőtársait a konyhakés készleteink közül.