Tavasz a kertben: Hogyan készítsük elő megfelelően a gyepet, a virágágyásokat és az üvegházakat a szezonra

Tavasz a kertben: Hogyan készítsük elő megfelelően a gyepet, a virágágyásokat és az üvegházakat a szezonra

A március kulcsfontosságú időszak a kertben. A tavasz első hónapjában különös odafigyelésre van szükség, ami később garantálja a gazdag termést és a gyönyörű virágágyásokat. Tél után ellenőrizni kell a talajt, az áttelelt növényeket, elő kell készíteni az üvegházat, meg kell kezdeni a műtrágyázást és a vetést. Ebben a cikkben közelebbről is megnézzük ezeket, illetve más szükséges lépéseket, amelyeket érdemes elvégezni a kertben márciusban.
 

Fából készült emelt ágyásba ültetett növények Rakásolható magasított virágágy, JUBOL TYP 2

 

A talaj előkészítése tavaszra 

Ha a talaj már felolvadt a tél után, elkezdheti a művelését. Távolítsa el az őszi és téli növények maradványait a felületéről, és enyhén lazítsa meg. Egyengesse el a talajt egy gereblyével, majd adjon hozzá organikus trágyát, például komposztot vagy termőtalaj alapú szubsztrátumot. Az így előkészített talajt 2-3 hétig pihentetjük. Ezalatt az összes tápanyag felszívódik benne, és készen áll majd az új növények ültetésére. 

A talaj kapálása tavasszal Illusztrációs fotó

 

A megemelt ágyások előkészítése 

A tavasz ideális időszak az új virágágyások ültetésére, illetve a régiek gondozására. Mindkét esetben március végéig elő kell készíteni a talajt.

A régi ágyásoknál kezdje a deszkalapok ellenőrzésével, javítsa ki vagy cserélje ki a sérülteket. Tisztítsa meg a talajt a régi növények maradványaitól, szükség szerint pótolja a talajt. Az emelt virágágyások esetében ugyanis a talajszint természetes módon csökken.

Ezután folytathatja ugyanúgy, mint az új emelt ágyások létrehozásakor. Enyhén lazítsa meg a talajt, és adjon hozzá organikus trágyát. Ismét hagyjuk legalább 2 hétig pihenni, és kezdjük el az ültetést. 
 

Fiatal növények ültetése emelt ágyásba tavasszal Rakásolható magasított virágágy, JUBOL TYP 2

 

Üvegházak tisztítása tél után

Ha van üvegháza, itt az ideje annak karbantartására. Az első és legfontosabb lépés a tisztítás. Legyen szó polikarbonát kisházról vagy üvegházról, csak vízre és ecetre lesz szüksége. Így távolíthatja el a penészt a falairól, és elegendő fényt biztosíthat a növények számára.

A falak és ablakok mellett az üvegház szerkezetét is mossa le. Az atkák és levéltetvek az apró részekben áttelehetik a hideg időszakot. Ezektől megszabadulhat természetes fertőtlenítéssel. Ellenőrizze a szerkezetet műszaki szempontból is, és amennyiben sérülést talál, végezze el a szükséges javításokat.

Tél után el kell távolítani az üvegházból minden növényi maradványt. Ezek kártevőket tartalmazhatnak, amelyek tönkretehetik a talajt vagy megtámadhatják az egészséges gyümölcsöket. Magát a talajt csak 5 évente kell cserélni benne. Ne felejtse el azonban márciusban organikus trágyával táplálni a talajt.

 

A növények ápolása tavasszal

Először tisztítsa meg a veteményes- vagy díszkertet a levelektől, a mohától és mindentől, amit a szél odafújhatott. A tavasz első sugarai a gyomot is életre keltették, ezért el kell kezdeni rendszeresen kitépkedni őket. Tavasszal a kertben áttelelt növényeket is megvizsgáljuk és trágyázzuk. Távolítsa el a megszáradt és sérült növényi részeket, és természetes kártevőirtó szerrel permetezze be őket. Ha a tél száraz volt, tavasszal bőségesen öntözze meg a kertet. Metssze meg a díszbokrokat és a sövényeket, távolítsa el az elhalt ágakat a fákról.

Három darab boltív egy emelt ágyásban, ami támasztékként szolgál a kúszónövények számára Növénytámasz, GILDO SET

 

Tippünk: Egyes növényeknek szükségük lehet támogatásra. A GILDO ívelt növénytámasz szett ideális segítőtárs a futónövények számára. Elhelyezheti az emelt ágyásban vagy egy cserépben is. Az üvegházban termesztett paradicsomhoz javasoljuk egy támasztórúd beszerzését.

 

Új növények és fák ültetése

Ha nyáron szeretné élvezni a saját termesztésű zöldség- és gyümölcstermését, ne hagyja ki a márciusi ültetést. Vannak olyan növények, amelyeket közvetlenül el lehet vetni a talajba, másokat pedig először cserépbe kell ültetni. Íme a márciusban ültetendő zöldségek, cserjék és fűszernövények listája:
 

Zöldségek (kinti ültetés)

Zöldségek (ültetés az üvegházba)

Hagyma
Fokhagyma
Spenót
Kel
Petrezselyem
Borsó
Répa
Retek
Karalábé
Padlizsán
Paprika
Paradicsom
Brokkoli
Karfiol
Görögdinnye
Jégsaláta

 

Gyógynövények (előkészítés virágcserépben):

Gyógynövények (vetés virágágyásba)

Bazsalikom
Szurokfű
Kakukkfű
Levendula
Majoránna
Borsikafű
Zsálya
Turbolya
Lestyán
Máriatövis
 

 

Gyümölcsfák és bokrok

Sárgabarack
Őszibarack
Egres
Szőlő
Rózsák

Készítse elő a gyógynövény palántákat: a gyógynövények magvait ültesse el az intelligens BIOR cserépbe, amely garantálja a gazdag termést. Automata öntözőrendszerrel, időzítős LED lámpával és állítható magassággal rendelkezik. A csírázást követően helyezze át a fiatal növényeket nagyobb cserepekbe, ahol tovább fognak növekedni.

 

A zöld gyep előkészítése

Márciusban érdemes még várni kicsit a fűnyírással, ehelyett inkább tisztítsuk meg a gyepet a tél folyamán felgyülemlett hulladéktól. Ezután ellenőrizze a gyepet, hogy nincsenek-e betegségre utaló jelek. Gyakori jelenség a penész, a rothadás vagy a lisztharmat.

Március egyben az az időszak, amikor a pázsitot levegőztetni kell és el kell látni a szükséges tápanyagokkal. Ha már nincs fagyveszély, megkezdheti a gyep tavaszi "szellőztetését", a gyeplazítást. Ennek köszönhetően megszabadul a káros rétegtől, és a következő műtrágyázás során a tápanyagok hatékonyabban felszívódnak a talajba. A műtrágyázás után bőséges öntözésre van szükség.

Amikor a hőmérséklet 10°C fölé emelkedik és a fű elkezd nőni, lenyírhatja a füvet. Vágja azonban óvatosan, és csak 5-7 cm magasra. Az új gyep vetését áprilistól májusig javasoljuk. Ebben az időszakban a talaj kellően nedves és meleg.
 

Virágos boltív egy romantikus kertben, rózsákkal és dekoratív híddal Dekoratív kerti híd, RENAL

 

A gyümölcsfák és bokrok metszése tavasszal

A gazdag gyümölcs termés érdekében márciusban nem szabad elfelejteni a fák tavaszi metszését sem. Márciusban elsősorban a fiatal fákat szokás megmetszeni, fajtól függetlenül. A birsalmát, ribizlit, egrest, szedret és málnát is meg kell metszeni. A gyümölcsfákat emellett tavasszal javasoljuk beoltani, de várjon vele áprilisig.

Márciusban ellenőrizze a fák állapotát is. Ritkítsa meg szükség esetén a hajtásokat, és próbálja pohár alakúra metszeni a fák koronáját. Kezelje megfelelően a sérült részeket, lazítsa fel a környező talajt és permetezze be a fákat levéltetvek és egyéb kártevők elleni készítménnyel.

Figyeljen az apró gyümölcsökre is. Ássa meg az epret, egrest vagy ribizlit, szórja be komposzttal és öntözze meg elegendő vízzel. Természetesen távolítsa el a sérült részeket is.
 

A fák tavaszi metszése Illusztrációs fotó

 

Kerti szerszámok karbantartása

A kerti szerszámok tavaszi karbantartása azért fontos, mert segít megelőzni a szerszám sérülését vagy kopását, és meghosszabbítja az élettartamát. Először tisztítsa meg, olajozza meg és élezze meg a szerszámokat. Ha úgy látja, hogy a kerti szerszámok egyes részei megsérültek vagy elhasználódtak, azokat ki kell cserélni. Annak érdekében, hogy kerti szerszámai a lehető leghosszabb ideig kitartsanak, gondoljon a megfelelő tárolásukra. Tárolja a szerszámokat száraz és védett helyen. Ideális például egy kerti házikó, amely a nedvességre érzékeny szerszámokat is védi.

Kerti pléh házikó barna színben, kerti szerszámokkal Pléh kerti szerszámos ház, HAMAL TYP 2

 

A kerti házikó ellenőrzése

Ha már van kerti házikója vagy fészere, ellenőrizze annak állapotát, és győződjön meg arról, hogy megfelelő állapotban van a következő szezonra, illetve, hogy biztonságos. Távolítson el mindent, és tisztítsa meg a belsejét a portól és a szennyeződésektől. A tisztításhoz használjon szappanos vizet és kefét. Nézze meg a szerkezetet is, ellenőrizze az egyes illesztéseket, zárakat és egyéb elemeket, amelyek elhasználódhatnak vagy megsérülhetnek. Cseréljen ki mindent a szezon előtt.

Ha a kerti háza fából készült, tavasszal impregnálni kell vagy le kell lakkozni. A lakk megvédi a fát a nedvességtől és egyéb időjárási viszonyoktól. Fémből készült házikó esetén válasszon fémekhez és pléh lemezekhez készült védőlakkot.

Ellenőrizze és tisztítsa meg a kerti bútorokat vagy szerszámokat, amelyeket télen benne tárolt, a következő nyári szezon előtt.
 

 

A tavaszi márciusi hónap a kertészek számára kiemelten fontos időszak, mert ekkor kell elkezdeni előkészíteni a kertet a következő szezonra. Itt az ideje annak is, hogy gondoskodjon a tavaly ültetett növényekről, és felkészüljön az új növények ültetésére. Ha otthoni gyümölcs- és zöldségtermésre, esetleg virágokra vágyik, kezdje el a felkészülést a lehető leghamarabb. Már most elkezdheti, mindössze annyit kell tennie, hogy megrendeli kertjébe a szükséges emelt ágyásokat, üvegházakat, kerti kiegészítőkek és házikókat a kínálatunkból.

ajánlat a kertészeknek a Kodelától