None

Tavasz a kertben: Hogyan készítsük elő megfelelően a gyepet, a virágágyásokat és az üvegházakat a szezonra

A március kulcsfontosságú időszak a kertben. A tavasz első hónapjában különös odafigyelésre van szükség, ami később garantálja a gazdag termést és a gyönyörű virágágyásokat. Tél után ellenőrizni kell a talajt, az áttelelt növényeket, elő kell készíteni az üvegházat, meg kell kezdeni a műtrágyázást és a vetést. Ebben a cikkben közelebbről is megnézzük ezeket, illetve más szükséges lépéseket, amelyeket érdemes elvégezni a kertben márciusban.
 

Fából készült emelt ágyásba ültetett növényekRakásolható magasított virágágy, JUBOL TYP 2

 

A talaj előkészítése tavaszra 

Ha a talaj már felolvadt a tél után, elkezdheti a művelését. Távolítsa el az őszi és téli növények maradványait a felületéről, és enyhén lazítsa meg. Egyengesse el a talajt egy gereblyével, majd adjon hozzá organikus trágyát, például komposztot vagy termőtalaj alapú szubsztrátumot. Az így előkészített talajt 2-3 hétig pihentetjük. Ezalatt az összes tápanyag felszívódik benne, és készen áll majd az új növények ültetésére. 

A talaj kapálása tavasszalIllusztrációs fotó

 

A megemelt ágyások előkészítése 

A tavasz ideális időszak az új virágágyások ültetésére, illetve a régiek gondozására. Mindkét esetben március végéig elő kell készíteni a talajt.

A régi ágyásoknál kezdje a deszkalapok ellenőrzésével, javítsa ki vagy cserélje ki a sérülteket. Tisztítsa meg a talajt a régi növények maradványaitól, szükség szerint pótolja a talajt. Az emelt virágágyások esetében ugyanis a talajszint természetes módon csökken.

Ezután folytathatja ugyanúgy, mint az új emelt ágyások létrehozásakor. Enyhén lazítsa meg a talajt, és adjon hozzá organikus trágyát. Ismét hagyjuk legalább 2 hétig pihenni, és kezdjük el az ültetést. 
 

Fiatal növények ültetése emelt ágyásba tavasszalRakásolható magasított virágágy, JUBOL TYP 2

 

Üvegházak tisztítása tél után

Ha van üvegháza, itt az ideje annak karbantartására. Az első és legfontosabb lépés a tisztítás. Legyen szó polikarbonát kisházról vagy üvegházról, csak vízre és ecetre lesz szüksége. Így távolíthatja el a penészt a falairól, és elegendő fényt biztosíthat a növények számára.

A falak és ablakok mellett az üvegház szerkezetét is mossa le. Az atkák és levéltetvek az apró részekben áttelehetik a hideg időszakot. Ezektől megszabadulhat természetes fertőtlenítéssel. Ellenőrizze a szerkezetet műszaki szempontból is, és amennyiben sérülést talál, végezze el a szükséges javításokat.

Tél után el kell távolítani az üvegházból minden növényi maradványt. Ezek kártevőket tartalmazhatnak, amelyek tönkretehetik a talajt vagy megtámadhatják az egészséges gyümölcsöket. Magát a talajt csak 5 évente kell cserélni benne. Ne felejtse el azonban márciusban organikus trágyával táplálni a talajt.

-23 %
Kerti üvegház, polikarbonát, 190x314x219cm, KACEN TYP 4
-23 %
Kerti üvegház, polikarbonát, 190x371x205 cm, BURIO
-23 %
Kerti üvegház, polikarbonát, 190x130,8x219cm, KACEN TYP 1

 

A növények ápolása tavasszal

Először tisztítsa meg a veteményes- vagy díszkertet a levelektől, a mohától és mindentől, amit a szél odafújhatott. A tavasz első sugarai a gyomot is életre keltették, ezért el kell kezdeni rendszeresen kitépkedni őket. Tavasszal a kertben áttelelt növényeket is megvizsgáljuk és trágyázzuk. Távolítsa el a megszáradt és sérült növényi részeket, és természetes kártevőirtó szerrel permetezze be őket. Ha a tél száraz volt, tavasszal bőségesen öntözze meg a kertet. Metssze meg a díszbokrokat és a sövényeket, távolítsa el az elhalt ágakat a fákról.

Három darab boltív egy emelt ágyásban, ami támasztékként szolgál a kúszónövények számáraNövénytámasz, GILDO SET

 

Tippünk: Egyes növényeknek szükségük lehet támogatásra. A GILDO ívelt növénytámasz szett ideális segítőtárs a futónövények számára. Elhelyezheti az emelt ágyásban vagy egy cserépben is. Az üvegházban termesztett paradicsomhoz javasoljuk egy támasztórúd beszerzését.

 

Új növények és fák ültetése

Ha nyáron szeretné élvezni a saját termesztésű zöldség- és gyümölcstermését, ne hagyja ki a márciusi ültetést. Vannak olyan növények, amelyeket közvetlenül el lehet vetni a talajba, másokat pedig először cserépbe kell ültetni. Íme a márciusban ültetendő zöldségek, cserjék és fűszernövények listája:
 

Zöldségek (kinti ültetés)

Zöldségek (ültetés az üvegházba)

Hagyma
Fokhagyma
Spenót
Kel
Petrezselyem
Borsó
Répa
Retek
Karalábé
Padlizsán
Paprika
Paradicsom
Brokkoli
Karfiol
Görögdinnye
Jégsaláta

 

Gyógynövények (előkészítés virágcserépben):

Gyógynövények (vetés virágágyásba)

Bazsalikom
Szurokfű
Kakukkfű
Levendula
Majoránna
Borsikafű
Zsálya
Turbolya
Lestyán
Máriatövis
 

 

Gyümölcsfák és bokrok

Sárgabarack
Őszibarack
Egres
Szőlő
Rózsák

Készítse elő a gyógynövény palántákat: a gyógynövények magvait ültesse el az intelligens BIOR cserépbe, amely garantálja a gazdag termést. Automata öntözőrendszerrel, időzítős LED lámpával és állítható magassággal rendelkezik. A csírázást követően helyezze át a fiatal növényeket nagyobb cserepekbe, ahol tovább fognak növekedni.

 

A zöld gyep előkészítése

Márciusban érdemes még várni kicsit a fűnyírással, ehelyett inkább tisztítsuk meg a gyepet a tél folyamán felgyülemlett hulladéktól. Ezután ellenőrizze a gyepet, hogy nincsenek-e betegségre utaló jelek. Gyakori jelenség a penész, a rothadás vagy a lisztharmat.

Március egyben az az időszak, amikor a pázsitot levegőztetni kell és el kell látni a szükséges tápanyagokkal. Ha már nincs fagyveszély, megkezdheti a gyep tavaszi "szellőztetését", a gyeplazítást. Ennek köszönhetően megszabadul a káros rétegtől, és a következő műtrágyázás során a tápanyagok hatékonyabban felszívódnak a talajba. A műtrágyázás után bőséges öntözésre van szükség.

Amikor a hőmérséklet 10°C fölé emelkedik és a fű elkezd nőni, lenyírhatja a füvet. Vágja azonban óvatosan, és csak 5-7 cm magasra. Az új gyep vetését áprilistól májusig javasoljuk. Ebben az időszakban a talaj kellően nedves és meleg.
 

Virágos boltív egy romantikus kertben, rózsákkal és dekoratív híddalDekoratív kerti híd, RENAL

 

A gyümölcsfák és bokrok metszése tavasszal

A gazdag gyümölcs termés érdekében márciusban nem szabad elfelejteni a fák tavaszi metszését sem. Márciusban elsősorban a fiatal fákat szokás megmetszeni, fajtól függetlenül. A birsalmát, ribizlit, egrest, szedret és málnát is meg kell metszeni. A gyümölcsfákat emellett tavasszal javasoljuk beoltani, de várjon vele áprilisig.

Márciusban ellenőrizze a fák állapotát is. Ritkítsa meg szükség esetén a hajtásokat, és próbálja pohár alakúra metszeni a fák koronáját. Kezelje megfelelően a sérült részeket, lazítsa fel a környező talajt és permetezze be a fákat levéltetvek és egyéb kártevők elleni készítménnyel.

Figyeljen az apró gyümölcsökre is. Ássa meg az epret, egrest vagy ribizlit, szórja be komposzttal és öntözze meg elegendő vízzel. Természetesen távolítsa el a sérült részeket is.
 

A fák tavaszi metszéseIllusztrációs fotó

 

Kerti szerszámok karbantartása

A kerti szerszámok tavaszi karbantartása azért fontos, mert segít megelőzni a szerszám sérülését vagy kopását, és meghosszabbítja az élettartamát. Először tisztítsa meg, olajozza meg és élezze meg a szerszámokat. Ha úgy látja, hogy a kerti szerszámok egyes részei megsérültek vagy elhasználódtak, azokat ki kell cserélni. Annak érdekében, hogy kerti szerszámai a lehető leghosszabb ideig kitartsanak, gondoljon a megfelelő tárolásukra. Tárolja a szerszámokat száraz és védett helyen. Ideális például egy kerti házikó, amely a nedvességre érzékeny szerszámokat is védi.

Kerti pléh házikó barna színben, kerti szerszámokkalPléh kerti szerszámos ház, HAMAL TYP 2

 

A kerti házikó ellenőrzése

Ha már van kerti házikója vagy fészere, ellenőrizze annak állapotát, és győződjön meg arról, hogy megfelelő állapotban van a következő szezonra, illetve, hogy biztonságos. Távolítson el mindent, és tisztítsa meg a belsejét a portól és a szennyeződésektől. A tisztításhoz használjon szappanos vizet és kefét. Nézze meg a szerkezetet is, ellenőrizze az egyes illesztéseket, zárakat és egyéb elemeket, amelyek elhasználódhatnak vagy megsérülhetnek. Cseréljen ki mindent a szezon előtt.

Ha a kerti háza fából készült, tavasszal impregnálni kell vagy le kell lakkozni. A lakk megvédi a fát a nedvességtől és egyéb időjárási viszonyoktól. Fémből készült házikó esetén válasszon fémekhez és pléh lemezekhez készült védőlakkot.

Ellenőrizze és tisztítsa meg a kerti bútorokat vagy szerszámokat, amelyeket télen benne tárolt, a következő nyári szezon előtt.
 

-23 %
Pléh kerti szerszámos ház, szürke/fehér, 2,6x3,1m, HAMAL TYP 3
-23 %
Pléh kerti szerszámos ház, barna/fekete, 1,6x0,9 m, NELON
Termék módozat
Pléh kerti szerszámos ház, antracit/fehér, 1,6x0,9 m, NELON Pléh kerti szerszámos ház, barna/fekete, 1,6x0,9 m, NELON

 

A tavaszi márciusi hónap a kertészek számára kiemelten fontos időszak, mert ekkor kell elkezdeni előkészíteni a kertet a következő szezonra. Itt az ideje annak is, hogy gondoskodjon a tavaly ültetett növényekről, és felkészüljön az új növények ültetésére. Ha otthoni gyümölcs- és zöldségtermésre, esetleg virágokra vágyik, kezdje el a felkészülést a lehető leghamarabb. Már most elkezdheti, mindössze annyit kell tennie, hogy megrendeli kertjébe a szükséges emelt ágyásokat, üvegházakat, kerti kiegészítőkek és házikókat a kínálatunkból.

ajánlat a kertészeknek a Kodelától

Kedvezményeink

95 %-a a központi raktárkészletről elérhető

95 %-a a központi raktárkészletről elérhető

Tudjon meg többet
Ingyenes szállítás 100 000 Ft feletti vásárlás esetén.

Ingyenes szállítás 100 000 Ft feletti vásárlás esetén.

Tudjon meg többet
Garancia az áru visszatérítésére 60 napon belül

Garancia az áru visszatérítésére 60 napon belül

Tudjon meg többet
100 % pénzvisszafizetési garancia

100 % pénzvisszafizetési garancia

Tudjon meg többet
 • Nyelv
 • Termékek várnak rád az összehasonlítóban: Összehasonlítás

  Cookie-preferencia

  • Az ön magánszférája
  • Nélkülözhetetlen sütik
  • Teljesítmény sütik
  • Funkcionális sütik
  • Marketingsütik