Száraz vagy párás levegő? Hogyan érjük el otthonunkban az optimális páratartalmat

Száraz vagy párás levegő? Hogyan érjük el otthonunkban az optimális páratartalmat

Naponta megközelítőleg 20 000 alkalommal veszünk levegőt, ennyiszer özönlik oxigén a tüdőnkbe – tevékenységétől és méretétől függően átlagosan körülbelül 11 000 liter levegőt szív be és ki. Lenyűgöző, igaz? Ezért nagy hangsúlyt kell fektetnünk a belélegzett levegő minőségére. Kicsit meglepő módon főként kint. Ugyanakkor a statisztikák szerint manapság az emberek idejük túlnyomó részét bent töltik: esetenként akár a nap 90%-át is. Éppen ezért különös figyelmet kell fordítanunk a beltéri levegő minőségére. Milyen levegőt szívunk otthon? Miért fontos a páratartalma? És hogyan kezeljük a túl száraz vagy túl párás levegőt?

 

Milyen az optimális páratartalom a lakásban?

A relatív páratartalom százalékban van megadva. A lehető legalacsonyabb 0%-os érték abszolút száraz levegőt jelent, vízgőz nélkül. A legmagasabb a 100%, ebben az esetben a levegő teljes mértékben párás és tele van vízgőzzel. De milyen az optimális páratartalom a lakásban? 40% és 60% között mozog, és az évszaktól függően változik.

Nyáron a páratartalom a lakásban nem lehet 55%-nál magasabb és 40%-nál alacsonyabb. Télen pedig a 45-60%-os tartományba kell beférnie. A túlzottan száraz levegő a fűtési szezonban gyakori probléma a háztartásokban. Ez a radiátoroknak és a ritkább szellőztetésnek köszönhető.

 

Száraz vagy párás levegő?

 

A túl száraz és a túl párás levegő veszélyezteti az egészséget

Miért fontos a páratartalom figyelése és mit befolyásolhat? A fő ok az egészségünk, és ezzel együtt a lakhatás minősége. A túl száraz levegő gyakori jelenség a magyar háztartásokban a fűtési szezonban, amikor a relatív páratartalom jóval 30% alá csökkenhet.

És hogyan hat a túl száraz levegő az egészségre? Különösen negatívan befolyásolja az immunrendszerünket, a gyermekek, asztmások és allergiások pedig különösen érzékenyek erre az állapotra. A túl száraz levegő száraz bőrt, repedezett ajkakat, száraz nyálkahártyát, égő szemeket, légzési nehézségeket, száraz irritáló köhögést vagy gyakoribb légúti megbetegedéseket okozhat.

Ha viszont túl párás otthon a levegő, a magasabb vízgőztartalom miatt ideális körülményeket teremt a penész számára. A penészgombák olyan anyagokat bocsátanak ki, amelyek az egészségünkre ártalmasak. Ez leggyakrabban allergiás reakciókban nyilvánul meg gyakori höröghurut, irritáló köhögés, irritált nyálkahártya formájában, sőt asztmához vagy bőrallergiához is vezethet.

 

Száraz vagy párás levegő?

 

Milyen a páratartalom az Ön otthonában?

Honnan tudhatjuk, hogy túl száraz vagy párás-e a levegő az otthonunkban? A legjobb, legpontosabb és leggyorsabb megoldás a beltéri hőmérő, vagy az ilyen értékeket mérő nedvességmérővel ellátott meteorológiai állomás használata. Csak nézze meg, mit mutat a képernyő, és azonnal látni fogja a pontos számot. Alternatív megoldásként manapság a jobb minőségű termosztátok is rendelkeznek ezzel a funkcióval.

A pontos mérés mellett azonban észrevehető jelenségeket is megfigyelhetünk – magunkon és a belső környezetünkön: ha túl száraz a levegő otthon, akkor nehezebben veszünk levegőt, vörösek a szemeink, száraz a bőrünk, gyakrabban vagyunk betegek. Ellenkezőleg, ha a levegő túl párás (több mint 60%), az ablakok sarkaiban penészesedés vagy lecsapódott gőz kezd megjelenni a lakásban.

 

Száraz vagy párás levegő?

 

Mit tegyünk, ha túl párás a levegő?

Az első lépés, hogy megtudjuk, pontosan mi okozza a túl párás levegőt. A nedves külső fal a hibás? Vagy nincs páraelszívó a konyhában? Esetleg a fürdőszobában szárítja a szennyest? Ha megtalálta a választ, folytassa a szisztematikus megoldással. Például, ha a bent szárított ruhák a hibásak, vásároljon szárítógépet, vagy kezdje el szárítani a ruhákat az erkélyen vagy a kertben.

Van azonban néhány hatékony trükk, amellyel közelebb kerülhet az optimális páratartalomhoz. A páraelszívó a konyhában szinte létszükséglet. Ha nincs, akkor főzés közben tartsa legalább nyitva az ablakot a konyhában. A rendszeres szellőztetés is fontos. Télen naponta legalább háromszor nyissa ki az összes ablakot és erkélyajtót, és hagyja a levegőt egy-két percig áramlani.

Az is hatékony megoldás lehet, ha a bútorokat egy kicsit távolabb helyezzük el a falaktól. Ez jobb légáramlást eredményez, ami csökkenti a kellemetlen penész kialakulásának kockázatát. Talán a leghatékonyabb megoldás a párátlanító. Ne feledje azonban, hogy ez csak ideiglenesen segít megszüntetni a problémát, nem pedig az okot távolítja el.

Száraz vagy párás levegő?

 

És mit tegyünk akkor, ha túl száraz a levegő?

Ha otthonában a relatív páratartalom 40% alatt van, ideje kezelni ezt a problémát. Hogyan? Ebben az esetben is segít a rendszeres és alapos szellőztetés. Ha zavarja a túl száraz levegő a fűtési szezonban, csökkentse a hőmérsékletet – a beltérben 21 °C körüli hőmérséklet az optimális, a hálószobában nem haladhatja meg a 20 °C-ot.

Ebben az esetben a ruhák beltéri szárítása részleges megoldás lehet. A túl száraz levegőre azonban szisztematikusabb és hatékonyabb válasz egy diffúzor vagy párásító megvásárlása. Megtöltheti langyos vízzel, illóolajokkal – például eukaliptusszal, ami segít lehűlni, majd egyszerűen bedugja a konnektorba, és a víz fokozatosan elpárolog a készülékből és megnedvesíti a száraz levegőt. És máris jobban érzi majd magát otthon.

Merítsen ihletet diffúzoraink és párásítóink széles választékából, amelyek segítenek hatékonyan megoldani a túl száraz levegő problémáját.