Öt szobanövény, amely ideális a nappaliba

Öt szobanövény, amely ideális a nappaliba

A természetet a növények képviselik otthonunkban és nélkülözhetetlen helyük van. Örömet okoz a látványuk és pozitívan hatnak az életünk minőségére. Hogyan? Melyek azok a növények, melyek alkalmasak az otthonunkba? Olvassunk tovább.

Virág egy fazékban Virág egy fazékban

Ahhoz, hogy értékelni tudjuk a szobanövényeket nem kell hogy botanikusok, vagy floristák legyünk. A növények kiegészítik és otthonosabbá teszik a háztartásokat. A dísztulajdonságokon kívül gyógyító és tisztító hatásuk van.

Hogyan tudják a növények kitisztítani a házunkat?

A növényeknek az elképzelhetetlen esztétikus funkción kívül praktikus tulajdonságuk is van. A fotoszintézis folyamatnak köszönhetően oxigént produkálnak és megszabadítanak minket a nem kívánt szennyeződésektől, mint a por és a toxikus készítményektől, mint a tisztítószerek, lakkok és színezékek, melyek minden nap körül vesznek minket. A szakértők bebizonyították, hogy a növények képesek eltávolítani akár 90 % -ot e szennyeződésekből. A káros anyagok allergiát, asztmát, torokfájást és akár rákot is okozhatnak.

Virágok a kanapén Virágok a kanapén

Védelem az elektroszmog ellen

A sugárzást, melyet a mobiltelefonok, vagy a hálózatitornyok, Wi-Fi, TV, FM tornyok és a mikróhullámúsütő sugároz, elektromágneses sugárzásként ismerjük. Az elektroszmogot az összes készülék produkálja, mely villanyra vagy wi-fi kapcsolatra működik, mint a mobiltelefon, számítógép, tévé, de a hűtő, vízmelegítő vagy az asztali lámpa. A kültérből pedig a mindenféle tornyok hatnak ránk.

A hosszútávú elektroszmog hatása a szakértők szerint hosszútávú fáradtsághoz, idegességhez, depresszióhoz, fej és szemfájáshoz és fülsípoláshoz, alvás, memória és összpontosítászavarhoz, szívfrekvencia változáshoz és immunrendszer legyengüléséhez vezethet.

Az anyósnyelv Az anyósnyelv

Az anyósnyelv – az oxigén gyártó

Ez a növény magába szívja a széndioxidot és oxigént produkál az éjszaka alatt (a legtöbb növény csak nappal teszi ezt). A jó alkalmazkodó képességnek köszönhetően alkalmas a lakásokba és szárazabb belterekbe. Mindenhol jól érzi magát, de a legideálisabb számára a világos hely. Az anyósnyelvnek nem számít a hideg, szárazság és a meleg, egyszerűen elpusztíthatatlan. A levegőből felszívják a formaldehidet, benzolt, triklór-etilént és xilolt.

Vitorlavirág Vitorlavirág

Vitorlavirág – a károsanyagok felemésztője

Ez a szobanövény nemcsak gyönyörű, de felemészti a káros anyagokat is. Elbánik a ammónium-hidroxiddal, benzollal, formaldehiddel és triklór-etilénnel. A vitorlavirág többnyire nyáron virágzik, a sötétebb és a nedvesebb helyeket szereti.

Zöldike Zöldike

Zöldike – levegőtisztító

Az alapból tropikus növény hosszú levelekkel eltávolítja a mérgező gázokat és a többi szennyeződést, mint a  szén monoxid, xilol, benzol és toluol. Ez a nem igényes szobanövény szereti a nem közvetlen fényt, kibírja a hosszabb szárazságot és az alacsonyabb hőmérsékletet. Ez a növény egy nagyon jó választás a kezdők és a feledékeny emberek számára. A lógós hajtásain apró fehér virágok virágoznak, melyeken később fiatal növények keletkeznek.

Borostyán Borostyán

Borostyán – a benzol elnyelője

A borostyán 24 órán belül meg tud semmisíteni akár 90 % káros anyagot és a legnagyobb benzol elnyelője a szobanövények közt. Nagyon jól érzi magát a világos vagy félárnyékos helyen. A fajtákat, melyeknek színes levelük van, nem szükséges sötét helyen tartani, mivel elveszíthetik az egyedi színüket, ilyen esetben a leveleik zölddé változhatnak. A szobában egész évben tarthatjuk szobahőmérsékleten, de jól viseli a hidegebb környezetet is. Minél hidegebb a hely, ahol a növényt tartjuk, annál kevésbé kell a növényt öntözni.

Sárkányfa Sárkányfa

Sárkányfa – igénytelen levegőfilter

Ez a növény, mely a pálmára emlékeztet, nagyon gyorsan meg tud minket szabadítani a formaldehidtől, benzoltól, szén monoxidtól, triklór-etiléntől, xiloltól és cigaretta füsttől. Mivel nem szereti a közvetlen fényt, nyugodtan tarthatjuk egy sötétebb sarokban is.

Szobanövények Szobanövények

Néhány termesztés tipp:

- ha az otthonunk egy stílusban van berendezve, a virágoknak illeniük kell a berendezéshez,
- a kihívó stílusú berendezéshez kihívó színű virágokat kell választani,
- a modern belterek fém és üveg kiegészítőkkel egyedi növényeket kívánnak,
- ha előnybe helyezzük a vidéki stílust, ahol a régi bútor dominál, válasszunk apró levelű növényeket. Elhelyezhetjük őket például egy kosárba, agyagos edényekbe vagy betontartókba. A helyüket megtalálják a régi vázákban és kancsókban is,
- a növények megfelelő virágcserepeket igényelnek. Ki kell választani a megfelelő nagyságot és az anyagot,
- jobb hatást kelt egy nagyobb növény, mint sok kisnövény,
- oda kell figyelni az egyes nővények szükségleteire.