Hogyan kell megfelelően karbantartani a jakuzzit?

Hogyan kell megfelelően karbantartani a jakuzzit?

A jakuzzi manapság már szinte minden kert tökéletes kiegészítője. A jakuzzinak köszönhetően egy privát wellnessben kényeztethetjük magunkat anélkül, hogy drága tengerparti nyaralásra kellene költenünk a pénzünk, vagy gyógyfürdőbe kellene mennünk. Ahhoz azonban, hogy minél tovább élvezhessük a pezsgőfürdőt, fontos átgondolni a megfelelő karbantartását és védelmét. Mire kell a legjobban figyelni?

 

Patronszűrő

 

Legyünk figyelmesek

A jakuzzi karbantartása nagyon fontos. Ettől függ, hogy meddig bírja majd, és mennyi pénzt kell költenünk a karbantartására vagy a pótalkatrészekre. Annak érdekében, hogy a jakuzziban való kellemes pihenés ne vegyen rémisztő fordulatot, érdemes odafigyelnünk a szűrőrendszerére, arra, hogy milyen típusú szűrőt használunk, vagy, hogy mire alkalmas egy ózonizátor. A szűrőrendszereknek elég erősnek kell lenniük ahhoz, hogy elegendő vizet tudjanak átszűrni. Ügyeljünk a teljesítményükre és a szűrési ciklusok beállítási lehetőségére is.

Az említett ózonizátor segít a víz gondozásában, mivel az ózont vízzel keveri, így fertőtleníti a vizet. Ideális esetben napi hat-kilenc órára kell beállítani. Rövidebb idő esetében az ózonizátor veszít a hatékonyságából. A víz minőségét azonban tesztelők segítségével is ellenőrizhetjük.

 

Whirlpool kémia

 

Az alap az ellenőrzés

Annak érdekében, hogy a jakuzzink minden alkalommal sikeresen életre keljen, és teljes mértékben rendelkezésünkre álljon, feltöltés előtt a lehető legjobban át kell ellenőriznünk. Nézzük meg, hogy az anyag rendben van-e, nincs-e rajta lyuk, szennyeződés, por, vagy vízlerakódás.

 

Fontos a kémia

A jakuzzik gondozásához elengedhetetlen a vegyszerek használata. Választhatjuk például a klórt - de ebben az esetben legalább negyedévente rendszeres vízcserével kell számolnunk. Ennek oka, hogy a klóros víz hosszú időn után veszélyes klóraminokat tartalmazhat. A vízmennyiség havi legalább 30%-os változtatása is segít a megelőzésben. Három hónap elteltével alaposan meg kell tisztítani a pezsgőfürdőt, beleértve az összes csövet. Ezenkívül fertőtlenítse és töltse meg tiszta vízzel. A víz pH-értékét és lúgosságát is be kell állítani.

Egy másik alternatíva a klórmentes gondozás. Leggyakrabban az oxigén alapú készítmények használatáról van szó. Fontos azonban átgondolni, hogy melyik a legmegfelelőbb termék, és mindig be kell tartani a használati utasítást. A klórmentes szereket többnyire hetente egyszer kell adagolni. Ezek azért előnyösek, mert nem károsak a környezetre és az egészségre – és azért is, mert kiküszöbölik a klóramin képződését a vízben. Ezért, ha meg tudjuk őrizni a víz megfelelő lúgosságát és pH-értékét, a jakuzziban lévő víz egész évben kitarthat. Ezzel időt és pénzt takaríthat meg. Előnye, hogy az ilyen típusú karbantartás megvéd minket a penésztől, a baktériumoktól, az algáktól, ráadásul nem érezzük majd a klór jól ismert kellemetlen szagát.

 

PH szabályozás vízben

 

A pH-érték beállítása

Ha a jakuzziban beállítjuk a víz pH értékét, akkor jobb fürdést, jobb fertőtlenítést biztosítunk, és nem lesz rossz szaga a víznek. Ezért megéri befektetni egy minőségi, fotométeres vízelemzőbe. Ez méri a pH, a klór, az aktív oxigén, a kötött klór értékeit, és egyebeket is.

 

Fúvókák a pezsgőfürdőben

 

Fúvókák

Szinte minden jakuzziban találhatók hidromasszázs fúvókák és légfúvókák, amelyeken nagy mennyiségű forró víz áramlik át. Ezért idővel eltömődhetnek vízkővel, szennyeződésekkel vagy zsírral. Ezeket el kell távolítani a fúvókákról, és meg kell próbálni eltávolítani a vízkövet, hogy a lehető legkevesebb ideig legyen jelen. Bár maga a jakuzzi és az akril felülete sima, azon is találhatunk vízkövet. Ezért célszerű medencefaltisztítót vásárolni.

 

A szűrők tisztítása

 

Mikor érdemes kitisztítani a szűrőket?

Ha az otthoni víz nagyon kemény, a pezsgőfürdő feltöltése után fontos, hogy tíz-tizennégy naponta a szűrőket folyó víz alatt kiöblítsük – ez akkor is ajánlott, ha minőségi szűrőink vannak. Ha minden másik nap leöblítjük, megakadályozzuk a vízkő lerakódását, amely eltömítheti a szűrőanyagot. Ez csökkentené a szűrőhatást, amely hatással van a keringtető szivattyúra, és csökkenti a hidromasszázs fúvókák teljesítményét is.

A folyamat egyszerű - kihúzzuk a patronszűrőt, és tiszta vödör fölött tiszta vízzel alaposan leöblítjük. Ügyelni kell minden hajtásra. Ezt az eljárást addig ismételjük, amíg a vödörben lévő víz teljesen tiszta nem lesz, kétnaponta egyszer, miután a vizet a jakuzziba töltöttük. Két hét után már csak hetente egyszer kell megtisztítani a szűrőt. Ha ezeket a szűrőket nem tisztítjuk rendszeresen, kockáztatjuk, hogy idővel „becementálódnak”, és ezen még a piacon kapható legjobb tisztítószer sem segít. Ha két szűrőkészletünk van, akkor a most megtisztított szűrőket célszerű további tizenkét órára fertőtlenítőszeres vizes oldatba áztatni, majd hagyni szabadon megszáradni.

 

Hőszigetelő burkolat

 

A hőszigetelő burkolat karbantartása

Különös figyelmet kell fordítani a hőszigetelő burkolatra, nemcsak a higiénia, hanem az élettartama miatt is. A higiénia megfelelő fenntartása érdekében rendszeresen ellenőrizni kell a burkolatot alulról, hogy nem szennyeződött-e. Kívülről pedig ajánlatos megtisztítani a portól és kezelni műbőr ápoló készítményekkel. A jakuzzi hőszigetelő burkolatának belsejét kb. negyedévente vagy szükség szerint vízzel lemoshatjuk. Finom szennyeződés esetén használhatunk élelmiszeripari minőségű citromsav vizes oldatot.

 

A pezsgőfürdő leürítése és tárolása

 

Kiürítés és tárolás

Ha úgy döntünk, hogy télre elrakjuk a jakuzzit, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a tárolása ugyanolyan fontos, mint maga az üzemeltetése. Ilyenkor sokan fordulnak technikushoz. A pezsgőfürdőt azonban magunk is téliesíthetjük, és ezzel pénzt takaríthatunk meg. Itt fontos megjegyezni, hogy a gyártói garancia nem terjed ki a jakuzzi nem megfelelő tárolásából eredő károkra.

A víz leeresztése előtt használnunk kell a keringési rendszer tisztítására szolgáló készítményt. Ezután engedje le a vizet, lazítsa meg a csavarokat, hagyja nyitva a szelepeket, tisztítsa meg a pezsgőfürdő felületét, szárítsa meg alaposan a felfújható keretet, és távolítsa el a felesleges vizet a motorból vagy a szivattyúkból. Ne felejtse el kikapcsolni a biztosítékot - a pezsgőfürdőt teljesen ki kell kapcsolni, amikor elkezdjük leereszteni a vizet! A jakuzzit ezután száraz és mérsékelt helyen kell tárolni.

 

Ön is szeretné élvezni a tökéletes kikapcsolódást? Válassza ki saját jakuzziját a tartozékokkal együtt a https://www.kondela.hu.