Hogyan hűtsük le a belső teret áramfogyasztás nélkül

Hogyan hűtsük le a belső teret áramfogyasztás nélkül

Sokan kifejezetten imádjuk a nyarat. Kirándulás a víz mellett, kellemes pihenés egy itallal a kezünkben, vagy édes napozás a kertben. De a meleg időjárás gyakran megmutatja a kevésbé jó oldalát is – ahogy az egyre magasabb hőmérséklet lassan fárasztó pokollá változik. A légkondicionálás ma már magától értetődő, de gyakran magas vásárlási, telepítési és energiafogyasztási költségekkel jár. Számos módszert ismerünk azonban, amelyekkel elkerülhetjük a belső tér túlmelegedését, kényelmes légkört biztosíthatunk és pénzt is megtakaríthatunk. Hogyan csináljuk?

 

Belső hűtés

 

Hűsöljön egyszerűen és olcsón

Akár házban, akár lakásban élünk, a magas hőmérséklet könnyen átlépheti azt a határt, amikor a kellemes idő elviselhetetlenné válik. Mivel sokunknak nincs lehetőségünk a nyár során gyakran hűsölni a hideg víz mellett, léteznek érdekes trükkök és megoldások, amelyekkel kellemesebbé tehetjük az életünket úgy, hogy a pénztárcánkat se merítsük ki.

Annak érdekében, hogy már az elején kevesebb problémával kelljen szembenéznünk, érdemes előre átgondolni a megfelelő mikroklímát, azaz már a házépítéskor vagy a lakás átalakításkor. Ha a ház köré növényeket ültetünk, vagy a házat jobb minőségű szigeteléssel látjuk el és így előre bebiztosítjuk a szükséges árnyékolást, sokat segíthetünk magunkon. Ha azonban nem engedhetünk meg magunknak egy ilyen alternatívát, más megoldást is választhatunk.

 

Megfelelő árnyékolás

 

1. Megfelelő árnyékolás

Az egyik leggyakoribb és legnépszerűbb alternatíva a hatékony árnyékolás. Ennek köszönhetően korlátozzuk a tűző nap közvetlen behatolását otthonunkba, és a szobáink hűvösebbek maradnak. A külső redőnyök vagy árnyékolóelemek jobb megoldást jelentenek, mint a hagyományos redőnyök vagy a benti függönyök használata. Ezek segítenek megakadályozni a homlokzat és az ablakok túlmelegedését.

 

Ventilátor

 

2. A ventilátor a barátunk

A hűtésben kiváló segítőtárs lehet a ventilátor is, amely megfelel az igényeinknek és a pénztárcánkat is megkíméli. Elhelyezhetjük úgy, hogy kifelé nézzen, így kivezethetjük a meleg levegőt a házból. Az is segíthet, ha a ventilátor elé egy jéggel teli vödröt vagy fagyasztott műanyag vizes palackot helyezünk. Így a hideg levegő átáramlik a helyiségen. Mennyezeti ventilátor esetén úgy irányítsuk, hogy az ellenkező irányba forogjon, és a forró levegőt fel- és kifújja.

 

Szellőzés

 

3. Intsünk búcsút a melegnek

Ha nagyon kell spórolnunk, más módszert is alkalmazhatunk. Az ablakba, amin keresztül a leggyakrabban szellőztetünk, tehetünk egy ponyvát, amit előzőleg hideg vízbe áztattunk és kinyomkodtuk. Az ilyen nedves ponyván áthaladó levegő rögtön lehűl. Ráadásul így megnedvesíthetjük az ablakon található szúnyoghálót is. Maga a szellőztetés is fontos. Magas hőmérséklet esetén elsősorban az éjszakai, illetve a kora reggeli szellőztetés javasolt. Az az ideális, ha egyszerre két ablakot nyitunk ki a szobában, pár percre huzatot csinálunk, és hagyjuk a levegőt áramlani.

 

Hideg paplan

 

4. Szaharai módszer

Köztudott, hogy a forró országokban élők alvás közben nem takarják be magukat meleg takaróval, hőség esetén pedig nekünk is pontosan ezt kell tenni. Vastag paplan helyett langyos vízbe áztatott, vagy hűtőben előhűtött törölköző használata javasolt. Ha azonban nem tudjuk elképzelni az alvást takaró nélkül, akkor itt is létezik alternatíva - a meleg anyagból készült ágyneműt "hidegebb" szaténra vagy lenvászonra cserélni. Nyári és téli oldallal rendelkező matracok is léteznek, amelyek esetében a nyári oldal elvezeti a hőt és a nedvességet.

 

A készülékek kikapcsolása

 

5. Kapcsoljuk ki a készülékeket

Manapság már el sem tudjuk képzelni az életünket háztartási eszközök és készülékek nélkül. Az elektromos áramhoz csatlakoztatva azonban jelentős hőforrást jelentenek a helyiségben. Ezért célszerű lehet, ha csak az igazán szükséges készülékeket hagyjuk csatlakoztatva a hőség alatt, a többit pedig teljesen kikapcsoljuk, vagy leválasztjuk a hálózatról.

 

Forró levegő

 

6. Jobb lent, mint fent

Az igazság az, hogy míg a meleg levegő felemelkedik, a hideg lent marad. Nyáron ezért gyakrabban tartózkodjunk az alsóbb emeleteken, vagy töltsünk több időt a pincében.

 

Energiatakarékos izzó

 

7. Nem mindegy, hogy milyen villanykörtét használunk

Ha a klasszikus izzó helyett LED-et vásárolunk, azzal is hozzásegíthetünk a belső tér hűtéséhez. A LED izzó kevesebb hőt visz a megvilágított helyiségbe, és gazdaságosabb is.

 

Színes bútorok

 

8. A színek is csodákra képesek

Amikor a nyárról van szó, ritkán jut eszünkbe a fekete szín. És ennek jó oka van. A fekete szín nagy ellenség a forró nyári napokon, a belső tér esetében is. A sötét színek elnyelik a hőt, így nő a hőmérséklet a házban. Nem kell azonban aggódni a sötét bútorok és berendezések miatt. Hatékony megoldást jelenthet, ha világos tartozékokkal és anyagokkal egészítjük ki a belső teret.

A kanapét letakarhatjuk például egy világos pamuttakaróval, kicserélhetjük a díszpárnákat, a terítőket, kicserélhetjük a sötét üléseket világosabbra, vagy színes virágokat ültethetünk a praktikus cserepekbe, amelyeket aztán a stílusos BAMIR állványra helyezhetünk. Egy jó tanács: kerülje a sárga színt, mert vonzza a rovarokat.

 

Kerti pergola

 

9. Állítsuk meg a napot kívülről

Ha van terasza vagy kertje, készítse fel azt is a nyárra. A nagyszerű kényelem mellett a kerti bútorok megfelelő kiválasztásával azt is bebiztosíthatja, hogy a nap ne süssön be közvetlenül a belső térbe. A növények, például pálmafák mellett a napernyők, a kerti sátrak vagy a pergolák is megfelelőek, amelyek sokkal olcsóbb és megfizethetőbb árnyékolási módszert kínálnak.

Válassza ki az Ön számára megfelelő darabot a kondela.hu kerti bútor kínálatunkból.