Hogyan ápoljuk a fából készült bútorokat?

Hogyan ápoljuk a fából készült bútorokat?

Jó az illata, lenyűgöző a hosszú élettartama, hangulatossá varázsolja a teret, optikailag melegíti a helyiséget, jó ránézni, kellemes tapintású. És milyen egyéb előnyök jutnak eszébe, ha a fából készült bútorokra gondol? A fa egy olyan anyag, amelyet ősidők óta használnak a bútorgyártásban. A romantikus provence-i és minimalista skandináv stílus szerves részét képezi. Sokoldalúság – ez a fából készült bútorok másik nagy előnye. Ahhoz azonban, hogy képesek legyünk a lehető legtöbbet kihozni belőle, gondoskodnunk kell a fáról. Hogyan tisztítsuk a fából készült bútorokat? Mikor kell kezelni a felületüket? És mit kell elkerülni a fabútorok ápolása során?

Hogyan ápoljuk a fából készült bútorokat?

 

Milyen az ideális beltéri klíma a fából készült bútorok számára?

A fából készült bútorok a páratartalomra és a levegő hőmérsékletére a legérzékenyebbek. Ugyanúgy, mint nekünk, embereknek, a fa bútorok számára is a 45-60%-os páratartalom ajánlott. Ha ettől alacsonyabb, a fa zsugorodni kezd. Ellenkezőleg, ha magasabb, akkor elkezd sarjadni. Ezért ne helyezzen fából készült bútorokat hőforrás - radiátor, sütő vagy kandalló - közelébe. Ezenkívül kerülje a közvetlen napfény hatását. 40% alá csökkent a levegő páratartalma a fűtési szezon miatt? Használjon párásítót vagy diffúzort, amit Ön és fabútorai egyaránt értékelni fognak.

A 60%-nál magasabb páratartalommal is hatékonyan meg lehet birkózni – rendszeres szellőztetéssel. A szellőztetést a fűtési szezonban is értékelni fogja, hiszen az életminősége is javul a kellemesebb beltéri klímának köszönhetően. Ha szeretné meghosszabbítani a fabútorai élettartamát, teremtse meg számukra ezeket a feltételeket.

 

Hogyan ápoljuk a fából készült bútorokat?

 

A fabútorokat a felületkezelésnek megfelelően kell ápolni

Lakkozott, olajozott vagy viaszolt fabútorok. Ezek a leggyakoribb fafelületi kezelések a bútorgyártásban. A lakkozott és viaszolt faasztalok esetében ne helyezzen forró edényeket az asztallapra. De ha mégis rá kell rakni egy fazék friss húslevest vagy egy serpenyő ropogós csirkehúst, akkor mindig javasoljuk egy alátét vagy fa vágódeszka használatát.

Akár fából készült székeket, asztalokat vagy komódokat szeretne megtisztítani, a puha mikroszálas rongy ideális segítőtárs. Így a tisztítás után nem maradnak finom szőrszálak a bútorokon. Kisebb szennyeződéseknél elég egy rongyot langyos vízbe áztatni és kicsavarni, nagyobb szennyeződéseknél pedig a drogériákban megvásárolható természetes tisztítószerek használatát javasoljuk.

Ha van otthon olajozott vagy viaszolt bútordarabja, évente kétszer kenje be új, megfelelő bevonattal. A lenolajat leginkább az olajozott bútorokhoz használják, de nagyon sajátos aromája van. Ha ez zavarja Önt, nyugodtan használhat viaszt is, ami strapabíróbb és egyben kitölti az esetleges karcolásokat a fa felületén. Nem javasoljuk azonban az ellenkező eljárást – nem szabad olajat kenni a viaszolt fabútorokra.

 

Hogyan ápoljuk a fából készült bútorokat?

 

Mit kell elkerülni a fabútorok ápolása során

Ha szeretnénk meghosszabbítani a fabútorok élettartamát, a leghatékonyabb módszer az, ha megfelelő helyet találunk neki. Ezért ügyeljen a helyiség páratartalmára és arra is, hogy a fából készült asztal vagy szekrény ne legyen a hőforrás közelében, és ne legyen kitéve közvetlen napfénynek.

A fából készült bútorok tisztítása során kerülje a durva rongyokat, szivacsokat vagy akár keféket. Agresszív kémiai tisztítószerek és fényezők helyett részesítse előnyben a természetes alapú készítményeket. A forró tárgyak mellett ne hagyja azt se, hogy a kiömlött folyadék hosszú ideig a fabútoron maradjon. Ha erre odafigyel, a bútordarab nem csak remekül fog kinézni, hanem tisztes kort is megél majd.

 

Masszív fabútorokat keres, amelyek hangulatossá varázsolják otthonát? Megtalálja őket a kondela.hu oldalon.