Fény, víz és szeretet: Hogyan gondoskodjunk a szobanövényekről tavasszal

Fény, víz és szeretet: Hogyan gondoskodjunk a szobanövényekről tavasszal

Tavasszal felébred a természet – még az is, amelyik az ajtó másik oldalán van. A szobanövények és a virágok tél után újra növekedni és virágozni kezdenek, illetve új leveleket öltenek. Segíthetünk a növényeknek a legtöbbet kihozni ebből az időszakból, ha megfelelően gondoskodunk róluk. Ebben a cikkben áttekintjük azokat a kulcsfontosságú lépéseket, amelyek segítségével növényei gyönyörűek és egészségesek lesznek.
 

 

Tisztítás

A tavaszi takarítás legyen az első lépés. Nézze meg, hogy a növények túlélték-e a telet, és egészségesek-e. A levelekről nedves ronggyal törölje le a port, a kisebb növényeket zuhanyoztassa le. Ne felejtse el eltávolítani az összes elhalt levelet vagy hajtást. A növények tisztításával segítünk nekik életre kelni és támogatjuk a fotoszintézist.

Nők egy szobanövényt takarítanak Illusztrációs fotó

 

Több öntözés 

A zöld növények szomjasak a tél után. Ezért a tavasz első heteiben intenzívebben öntözze őket – ez azt jelenti, hogy ugyanolyan gyakorisággal, de több vízzel. Azonban ezt sem szabad túlzásba vinni. Az öntözések között fontos, hogy az aljzat jól megszáradjon. Úgy állapíthatja meg, hogy ideje megöntözni egy növényt, ha az ujjait körülbelül 3 cm mélyen a talajba fúrja. Ha a talaj még nedves, halassza későbbre az öntözést.

Szobanövény öntözése cserépben Illusztrációs fotó

 

A virágok áthelyezése

A tavasz több napsütést hoz, ami jó hír a napkedvelő növények számára, de rossz hír a részleges árnyékot kedvelőknek.

A napfényt kedvelő növények, mint például az orchideák, szívesen pihennek a közvetlen napfényben.

A legtöbb növényt meg kell próbálnia megvédeni a közvetlen napfénytől. Helyezze a kedvenc monsteráit vagy vitorlavirágait inkább távolabb az ablaktól. Praktikus megoldást jelentenek a virágtartó állványok, amelyeket bárhol elhelyezhet a szobájában, így nem kell a növényeknek az ablakpárkányon szenvedniük.

Virágkaspók SAVINI, szett 3 db

 

Nagyobb páratartalom

Bár már érezzük a tavaszt a levegőben, a legtöbb háztartásban még mindig be van kapcsolva a fűtés. A bekapcsolt radiátorok és a meleg száraz levegőt eredményez, ami nem csak számunkra káros. Sok népszerű beltéri növény trópusi régiókból származik, és az egészséges növekedéshez fokozott páratartalomra van szükségük. Ezt például úgy érhetjük el, hogy vizet permetezünk a növények köré, vagy párásítót helyezünk a közelükbe.

Virágtartók

 

Vágás

Télen egészségtelen ágak, megsárgult vagy kiszáradt levelek jelenhetnek meg a növényein. A márciustól májusig tartó időszak ideális a megfiatalításukra. Hogyan? Vágja le az összes elhalt levelet és ágat, csípje le a levelek barna szélét. Az elhalt magházat is levághatja a növény alsó részéig.

Emelt virágágy, MONTO

 

A növények átültetése

A tavasz a legjobb időszak a szobanövények átültetésére. Ebben az időszakban van ugyanis a legtöbb energiájuk az új gyökerek növesztésére. Az átültetés serkenti az új növekedést, és bőséges teret biztosít számukra ehhez. Néha nem is kell új virágcserépbe rakni a növényeket, csak az aljzatot kell kicserélni.

Illusztrációs fotó

 

De ne ültesse át tavasszal automatikusan az összes szobanövényt, hanem csak azokat, amelyeknek szükségük van rá. Némelyik növény utálja, ha kitépik a földjéből, és nehezen tud csaj kilábalni a sokkból. Honnan tudhatja, hogy át kell őket ültetni?

  • A gyökerek az edény aljáról vagy a felső szélétől nőnek.
  • A cserép úgy néz ki, mintha szét akarna repedni.
  • A víz beszívódás nélkül folyik át az aljzaton.
  • A gyökerek körkörösen nőnek a cserépben.
  • A növény elsorvad, és nem bocsát ki új leveleket vagy szárakat.
Kerti szerszámok VERDE, 3 db-os szett

 

Jól jöhet: Kerti szerszámkészlet, amely megkönnyíti a szobanövények átültetését. A fogantyú természetes fából, a szerszámfejek acélból készültek. Ezzel az eszközzel a munka egyszerű és kényelmes.

 

Tápanyag és műtrágya a növények számára

Mivel a tavasz a növények növekedési időszakának kezdete, ez remek alkalom arra, hogy újra elkezdje a műtrágyázást.

Ne feledje, hogy a növények még csak most ébrednek fel hibernációból. Ezért érdemes fokozatosan kezdeni a műtrágyázásukat. Egy teljes adag tápanyag túl nagy sokk lehet számukra.

Ha folyékony műtrágyát használ, kezdje 1/4 vagy 1/2 aránnyal, és nyárig lassan növelje a mennyiséget. Javasoljuk továbbá a biotermékek használatát a szintetikus vegyszerek helyett.

Virágtartók

 

Kártevőirtás

A tavaszi hőmérséklet vonzhatja a kártevőket és a betegségeket. Ezért alaposan vizsgálja meg a növényeket, ne felejtse el ellenőrizni a levelek alsó oldalát, a szárakat és a levelek üregeit.

Ha bármi szokatlant talál, azonnal avatkozzon be. Ez minimalizálja a többi növény esetleges károsodását, és csökkenti az esélyét annak, hogy a kórokozó esetleg más növényeket is megtámad. A kertészboltokban megtalálja a szükséges természetes vagy vegyi készítményeket az adott kártevők ellen. Kövesse a gyártó utasításait.